Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Між політиком і господарником

Експерт: «Вибори київського міського голови можуть бути складнішими, аніж вибори президента»
14 травня, 11:51
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

25 травня де-факто вирішуватиметься доля влади не лише центральної, але й в окремо взятих містах. Шанс одним «пострілом» проголосувати за нового президента, мера та повністю перезавантажити склад міськради отримали і жителі столиці.

Вибрати свого градоначальника кияни прагнули давно. Здавалося, ще вчора колишні опозиціонери збирали під будівлею КМДА велелюдні мітинги з вимогою провести вибори міського голови та депутатів Київради. Сьогодні ж ситуація змінилася — в умовах складної політичної ситуації в країні, анексії Криму, перманентної дестабілізації ситуації на сході країни, питання мерських перегонів у столиці відійшло на другий план. А менше, ніж за два тижні до голосування, виборча кампанія у Києві фактично тільки розпочалася.

Утім результати волевиявлення киян на рівні громади багато в чому визначатимуть тенденції електоральних вподобань українців на найближчих час. Саме Київ стояв у фарватері подій Євромайдану, тому недооцінювати роль столичних виборів сьогодні не варто, кажуть експерти. Хоча, додають, де-факто фаворитів столичних виборів у Києві вже визначено.

КИЇВСЬКЕ «МЕНЮ»

За пост міського голови столиці сьогодні боротимуться 19 кандидатів. Серед них — шість народних депутатів, чотири з яких діючі (Володимир Бондаренко, В’ячеслав Кириленко, Микола Катеринчук), або колишні (Леся Оробець) представники фракції «Батьківщина» у VI скликанні ВРУ. Натомість варто зауважити, партійний осередок «Батьківщини» у Києві балотуватися на пост міськголови Києва делегував лише нинішнього главу КМДА Володимира Бондаренка.

На думку політолога Костянтина Матвієнка, аномальна кількість кандидатів — членів фракції «Батьківщина» свідчить про «бажання підіграти Кличку і розтягнути голоси Бондаренка». «Це — фейкові кандидати, які чудово розуміють, що шансів виграти у них немає», — впевнений Матвієнко. Натомість голова Комітету виборців України Олександр Черненко у коментарі «Дню» зазначив, що радше навпаки — «такі кандидати як Оробець чи Катеринчук забиратимуть голоси у Кличка, так як грають на одному електоральному полі».

Оцінювати свій рівень підтримки у киян буде і депутат-мажоритарник від «Свободи» Андрій Іллєнко. Ще рік тому його партія користувалася неабиякою підтримкою у киян, і молодого політика називали одним із основних фаворитів на наступних виборах мера. Однак нині електоральні вподобання киян, за результатами соціологічних опитувань, суттєво трансформувалися, а сам Іллєнко суттєво опустився у рейтингу найімовірніших претендентів на пост міського голови Києва.

«Свобода» фактично втратила підтримку киян», — констатує «Дню» Матвієнко. Серед причин настільки стрімкого падіння рейтингу політсили фахівець називає недостатній прояв ініціативи під час подій Євромайдану, а також фактичну «здачу округу Пилипишину на довиборах у Верховну Раду».

Свого представника на крісло міського голови столиці висунули і комуністи (Олександр Комнацький). Натомість Партія регіонів цього разу вирішила втриматися від участі у київських виборах. Мовляв, у мери столиці до подій 29 листопада від ПР мав іти екс-глава КМДА Олександр Попов, але оскільки той прийняв рішення не балотуватися, участі у виборах регіонали брати також не будуть. Олександр Черненко такий крок називає цілком виправданим. «Сьогодні у Києві між собою змагатимуться ті кандидати, які підтримували Майдан і були там. Політична складова виходить на перше місце», — каже він.

Є у списку кандидатів і давно знайомі обличчя. Із політичного небуття на простори столиці вирішили повернутися колишній мер Києва Олександр Омельченко та екс-очільник КМДА Іван Салій. Вони, на думку голови КВУ, боротимуться за того ж виборця, що й Володимир Бондаренко і розпорошуватимуть його голоси.

Позитивною рисою виборів 25 травня експерти називають появу нових облич у політичному житті столиці. Їх у списку потенційних градоначальників Києва є близько десяти (Олег Дерев’янко, Геннадій Балашов, Людмила Василенко, Валерій Кандрук, Виктор Смалій, Андрій Миргородський, Віктор Довгий, Олексій Мочанов), не враховуючи екзотичної кандидатури Дарта Вейдера. «У цих кандидатів є шанс про себе заявити, але за перемогу все ж боротимуться ті, хто має певний рейтинг довіри і впізнаваність серед виборців», — каже Олександр Черненко.

ПРО ФАВОРИТІВ

Як розповів «Дню» політолог Максим Розумний, у стратегічному плані наразі є два претенденти, які могли б стати київським міським головою. «Перший кандидат — це Віталій Кличко, який поступившись місцем Петру Дорошенко, об’єднав рейтинги не лише кандидата в президенти, але й, очевидно, кандидата в міські голови, —  каже експерт. —  Другим кандидат — Володимир Бондаренко, який з’явився лише нещодавно. Він відносно недовго є головою КМДА, але, в принципі, як господар міста, встиг проявити себе доволі вдало».

Віталій Кличко на вибори мера Києва йтиме уже втретє. Усі попередні рази йому так і не вдавалося отримати омріяну посаду керівника міста. Причина тому — вибори в один, а не два тури, лише за умов яких і можна зробити справді компетентний і справедливий вибір. «Такі постаті, як черновецькі, костусєви, кернеси з’являються на чолі територіальних громад саме через однотуровість виборів, — коментує політолог Костянтин Матвієнко. — На цей раз партія «УДАР» зробила все можливе, щоб вибори в Києві та інших містах України відбувалися за один тур. У поточних інтересах «УДАРу» зробив усе можливе, щоб забезпечити швидку перемогу своєму лідеру. Це неправильно з точки зору політичної культури, ставлення до виборців та самої якості влади. Не виключено, що це може зіграти із Кличком злий жарт, і він програє мерські вибори знову».

Водночас його візаві — Володимир Бондаренко — на посаду міського голови Києва випробуватиме себе вперше. До того він декілька разів обирався до Верховної Ради по одному з київських мажоритарних округів, тому тематика столиці для нього не нова. «Кияни обиратимуть між політиком Кличком і господарником Бондаренком. На кого вони поставлять, в цьому — основна інтрига майбутніх виборів», — переконаний Черненко.

А політолог Максим Розумний прогнозує що «запеклої боротьби між Кличком та Бондаренком ми не побачимо». «Навряд чи Володимирові Бондаренку потрібна посада міського голови, — каже Розумний. — Мені здається, що він знайшов своє амплуа і шукатиме підтримки в громади міста, щоб залишитися на цій посаді. Не виключаю той варіант, коли Кличко може стати міським головою Києва із представницькими функціями, а Бондаренко займатиметься вирішенням насущних проблем міста».

У ТІНІ ПРЕЗИДЕНТА

Характерними рисами надкороткої за термінами кампанії київського міського голови та Київської міської ради є те, що вони відбуваються в умовах непроголошеної війни та за фактичної відсутності медійної уваги до виборчого процесу. Координатор виборчих програм громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська розповіла «Дню», що нині можна казати і про те, що особливість організації президентських виборів дещо накладається і на умови організації виборів у столиці. «Насправді ці дві кампанії настільки поєднані між собою ідеологічно, політично та організаційно, що казати про них без прив’язки неможливо», — розповідає Айвазовська. Зокрема, ідеться про фрагментарність активності самих кандидатів, відсутність так званого фальстарту (агітаційна кампанія стартує задовго до офіційного початку виборів) та реалізації великих заходів, які є фінансово затратними, спроба використати волонтерську роботу, ресурси або інвестиції електорату у виборчу кампанію кандидатів тощо.

Однак родзинкою виборів-2014 є паралельна робота окремих кандидатів на посаду міського голови у передвиборчій кампанії президентів у ролі VIP-агітаторів. І навпаки — кандидати в президенти агітують за конкретних кандидатів на посаду міськголови Києва.

Деякі експерти відзначають й іншу схожість цих двох кампаній — фактично вибори в Києві можуть стати своєрідним дежавю президентського волевиявлення із вибором між двома представниками найретинговіших в Україні політсил та без звернення особливої уваги на політичні програми ідеї, ініціативи кандидатів у мери.

«Особливості цієї компанії в тому, що, хто б що не казав, але вона відбуватиметься в тіні президентської, і уваги до неї буде прикуто значно менше, — каже голова Комітету виборців Черненко. — Однак, ми очікуємо на досить жорстку, брудну і проблемну кампанію в Києві. Не виключено, що вибори столичного міського голови можуть бути складнішими, ніж вибори президента», — підсумував експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати