Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чотирилапі — на військову службу

Чотирьох вівчарок отримали в подарунок вінницькі нацгвардійці та прикордонники
26 квітня, 12:19

Керівник Гайсинського міського осередку Кінологічної служби України Юрій ПЧОЛКІН, який уже сорок років працює з собаками, презентував вінницьким захисникам нових чотирилапих напарників. Двох німецьких вівчарок, котрі пройшли курс підготовки, отримали нацгвардійці військової частини № 3008, а двох бельгійських — віддав у розпорядження прикордонників із Могилів-Подільського загону. Вартість однієї собаки (з відповідним пакетом документів) становить щонайменше 4 — 5 тисяч доларів, та Юрій Пчолкін каже, що зараз його натреновані собаки потрібні нашим захисникам на підкріплення. Вони допоможуть бійцям як в охороні рубежів країни, так і при виконанні завдання в гарячих точках.

«Я сам раніше служив у розшуку, потім працював в охороні, тому добре знаю, що таке мати чотирилапого напарника. Це товариш, котрий завжди прийде на допомогу, ніколи не покине і не зрадить. Звичайно, шкода було з ними прощатися. Адже разом прожили не один рік. Однак у такий сутужний для країни час я вирішив подарувати їх військовим, які боронять країну, бо мої собаки на службі принесуть більше користі, я в цьому переконаний. Це вівчарки високої якості, з хорошим родоводом і гарною підготовкою», — відзначає Юрій.

ДИСЦИПЛІНОВАНІ Й НАТРЕНОВАНІ

Займатися навчанням і тренуванням собак Юрій розпочав ще з 16 років. Спочатку це було як хобі, а потім почав їх дресирувати і брати з собою на роботу. 1986 року склав іспити й отримав ліцензію інструктора. Відтоді він щороку проходить переатестацію, відвідує семінари, возить своїх підопічних по виставках і виборює призові місця. Він є членом міжнародної кінологічної федерації. Має дозвіл на навчання собак захищати своїх господарів та житло, освоїв міжнародну методику тренування. Юрій запевняє, що, маючи за плечима службу, він розуміється на тонкощах підготовки військових собак. Визнає, що таке тренування відрізняється від звичайного, яке здебільшого базується на заохоченні смаколиками, але переконаний, що його чотирилапі справляться з будь-яким бойовим завданням.

«Кінологи в Україні добре знають мій розплідник у Гайсині. Кожна собака має родовід до 5 — 6 покоління, всі з відповідним медичним обстеженням, вакцинами, навіть ДНК. Дорослі чотирилапі проходять насамперед загально-командні навчання, а згодом захисно-караульні та пошукові. Вони вміють ловити слід, відслідковувати порушника, охороняти територію, — розповідає інструктор. — У Гайсині члени нашого осередка утримують багато собак різних порід: хаскі, тибетський мастиф, самоїд, доберман, чау-чау, такса, шпіц. У мене — німецька та бельгійська вівчарки і лабрадори, загалом 15 підопічних. Кожен має свою вдачу, але всі пройшли дресирування за міжнародними стандартами, не раз брали участь у виставках. Я треную собак через гру, за методикою Алекса В’яткіна. Вона відрізняється від підготовки службових собак. Але коли нацгвардійці почали працювати з моїми вівчарками, то не очікували, що чотирилапі мають таку підготовку. Тому були вдячні за такі подарунки».

ГРЕЙСІ В СЛІДОПИТИ, А ЦАРІ — В ПАТРУЛЬНІ

Зараз у Національній гвардії України служить приблизно 800 службових собак, котрі виконують бойові завдання. Кожен службовий собака закріплюється за конкретним кінологом, який відповідає за утримання і всю життєдіяльність службового собаки. Кінологічна служба Нацгвардії залучається до виконання завдань з охорони важливих державних об'єктів, конвоювання засуджених та осіб, які перебувають під слідством, до охорони громадського порядку. Водночас службові собаки Нацгвардії також залучаються до бойової служби в зоні проведення бойових дій — зокрема, чотирилапі несуть службу на блокпостах і залучені до зачистки місцевості від вибухових предметів та пошуку зброї.

Німецькі вівчарки — Грейсі та Царі, котрі стали на службу у військовій частині № 3008, поки що не вирушатимуть до зони бойових дій. Як каже кінолог підрозділу Роман, вони мають пройти суворий вишкіл. А вже за кілька тижнів вівчарок залучать до виконання бойових завдань та спецоперацій.

«Грейсі та Царі ще не знають, що таке виконувати бойові команди. Але вже завоювали любов від своїх напарників: стрибають, подають лапу й облизують наших кінологів, — з усмішкою розповідає Роман. — Ці собаки мають навички в пошуковій та слідовій роботі, можуть працювати на затримання злочинця. Обидві працюють прекрасно. Також багато важить характер собаки. Точнісінько як і серед людей, є холерики, меланхоліки. Для слідової роботи відібрали Грейсі — їй шість років, вона повільніша, але наркотики, зброю та вибухівку не пропустить. Царі — дещо жвавіша, швидша, тому піде у патрульну роту, де необхідною є швидкість реакції».

Як писав «День» — https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/upershe-na-paradi , торік з нагоди 30-рiччя Незалежностi вперше в історії країни службові собаки пройшли Хрещатиком на військовому параді. Від Нацгвардії участь в урочистій ході взяли 32 кінологи. Поруч зі своїм наставником — старшим інспектором кінологічної групи Володимиром Перістяком крокувала Хрещатиком службова вівчарка Річі із військової частини № 3008, яка дислокується у Вінниці. По завершенні урочистостей військовий кінолог та його Річі були відзначені державними нагородами: Володимир Перістяк одержав відзнаку «За доблесну службу», а службова собака — медаль «За віддану службу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати