Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні запустили новий освітній курс «Перемовини про вступ України до ЄС»

07 травня, 18:19
Фото з архіву "Дня"

Мережа захисту національних інтересів «АНТС» спільно з платформою з онлайн-освіти «Прометеус» оголосили про запуск нового освітнього курсу «Перемовини про вступ України до ЄС». Цей курс безоплатний та призначений для тих, хто активно працює над інтеграцією України у Європейський Союз та прагне здобути глибокі знання та практичні навички у сфері переговорів.

Про це йшлося під час презентації в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

У ході презентації  посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол наголосив, що Україна вже проробила великий шлях в євроінтеграційному процесі, і цей прогресивний шлях треба продовжувати і надалі.

«Це потрібно робити крок за кроком, це той прогрес, який потрібно демонструвати постійно. І йдеться не лише про зусилля з боку уряду, а всього суспільства в цілому. І те що я відмітив у наших партнерів, ГО АНТС, і чому ми їх підтримуємо, – бо ми дійсно переконані, що громадянське суспільство  має дуже важливу роль, яку воно може тут відігравати, бо саме вони можуть бути тією силою, яка штовхає країну до змін. Ми бачили в історії вашої країни, що реформи проходили і зі знаком плюс, і зі знаком мінус, і все залежить від політичної волі до змін, і насправді неурядові організації дозволяють урядові продовжувати просуватися по закладеній траєкторії руху, і ми в цьому їм будемо допомагати», – наголосив він.

Створений професійною командою онлайн-курс зможе мотивувати громадян, які хочуть працювати з питаннями євроінтеграції, включатися в цей процес та розвиватися далі.

«І власне це є одна з цілей нашої організації ГО АНТС  – мережувати хороших людей, державників для досягнення спільних інтересів, а також підтримувати молодь, адже саме вони будуть бачити ефект євроінтеграційних реформ, саме вони будуть просувати ті теми, які на певних етапах можуть здаватися неможливими для тих, хто вже давно працює в бюрократичному процесі, але вони не бачать цих обмежень, і це допомагає їм досягати ось цих хороших результатів», – зазначив Василь Сегін, виконавчий директор ГО АНТС.

Продюсерка курсу, проєктна менеджерка Мережі «АНТС» Олена Сас повідомила, що курс складається з блоків, які розповідають про те, як влаштований Європейський Союз з точки зору права, як потрібно адаптувати європейське законодавство до українського, що потрібно зробити і українцям, і європейцям для того, щоб адаптувати законодавство і працювати в певному єдиному полі. 

Вона зазначила, що до лекцій, зокрема, залучили двох європейських експертів –  Віолу фон Крамон-Таубадель, чинну депутатку Європарламенту,  та Тюна Янсена, європейського політика з Нідерландів, який зараз веде свою передвиборчу кампанію у Європейський парламент.

Всього в курсі чотири модулі, кожен з них має 7-12 лекцій, кожна лекція триває до 15 хвилин. В кінці курсу слухачі повинні будуть пройти тест. Давши правильну відповідь на питання тесту зможуть отримати сертифікат.

Реєстрація на курс відкрита відсьогодні. Лекції будуть з’являтися найближчими днями в міру реєстрації людей.

«Це не фундаментальна освіта, це – просвітництво, і це та зручна і соціальна інформація, яка є зручною для тих, кому важливе майбутнє, хто хоче брати участь у перемовинах, для кого це науковий чи дослідницький інтерес, чи просто це активні, небайдужі люди, які будуть брати участь в євроінтеграції», – додала вона.

За словами представниці Центру політико-правових реформ, лекторки  Вікторії Мельник, різні представники аудиторії зможуть знайти в цьому курсі щось своє. 

«Для когось це буде базовий курс, через який почнеться ознайомлення з правом ЄС, з інституційною організацією, які є правові акти, чим вони один від одного відрізняються – це та необхідна база для того, щоб розуміти, що ми маємо робити  в переговорному процесі та як наближати законодавство. Для когось, хто вже більше має знання про ці процеси, про ЄС, буде цінним почути інсайти європейських партнерів та зрозуміти, які унікальні речі вони можуть принести в цей процес», – пояснила вона.

Водночас заступниця керівника Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дарія Гайдай підкреслила, що поява цього курсу в саме в цей момент часу є надзвичайно важливою та актуальною, оскільки зараз спостерігається зростання інтересу до процесів європейської інтеграції  не тільки в держслужбі, а й серед громадськості, науковців, молоді, яка визначає своє майбутнє в країні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати