Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністр фінансів України обговорив зі шведськими депутатами євроінтеграційний шлях України та підтримку на міжнародній арені

09 травня, 16:11

9 травня Міністр фінансів Сергій Марченко провів робочу зустріч з депутатами Королівства Швеція для обговорення впровадження  Україною реформ  на шляху євроінтеграції, потребу у зовнішньому фінансуванні на першочергові видатки держбюджету у 2024 році і надалі, а також використання заморожених суверенних активів рф Україною, повідомляє Урядовий портал.

До Києва завітали Голова Комітету з питань фінансів Парламенту Швеції Едвард Рідл та члени Комітету з фінансів Мартін Адал, Шарлотт Квінсел, Сатмарі Валдау, Ханс Еклінд, Янін Альм Еріксон, Сесілія Рьонн. А також Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні, Посольство Швеції в Україні Мартін Оберг.  

Від Мінфіну у зустрічі взяли участь заступник Міністра фінансів Ольга Зикова та заступник Міністра фінансів Олександр Кава. 

“Підтримка та солідарність Уряду Швеції з перших днів повномасштабного вторгнення були надзвичайно важливими для України. Це стосується і фінансової, і військової, і гуманітарної допомоги. Переконаний, що подальший розвиток нашого партнерства сприятиме посиленню фінансової стійкості та підтриманню макроекономічної стабільності України, а досвід Швеції у процесі євроінтеграції стане значним внеском у шлях України до ЄС” — зазначив Міністр фінансів. 

З лютого 2022 року Уряд Швеції надав Україні близько 45 млн євро прямої  бюджетної підтримки.   За даними Кільського інституту світової економіки, від початку повномасштабного вторгнення росії Швеція надала Україні військову, гуманітарну та фінансову допомогу на загальну суму понад 3,2 млрд євро. Також Швеція неодноразово підтримувала питання, що стосуються фінансової допомоги для України в інституціях ЄС.

Щодо потреб у зовнішньому фінансуванні було наголошено на важливості збереження ритмічної підтримки від міжнародних партнерів,  зокрема ЄС у поточному та наступних роках.  

“Для України надзвичайно важливим є збереження подальшої підтримки від партнерів. Уряд відданий співпраці з Європейським Союзом, Сполученими Штатами, МВФ та країнами G7 в рамках діючих ініціатив. Впровадження спільновизначених реформ не тільки забезпечить отримання необхідної макрофінансової допомоги, але й наблизить політики України до норм ЄС, що сприятиме пришвидшенню європейської інтеграції України",   — наголосив Сергій Марченко. 

Також Сергій Марченко подякував Уряду Швеції за приєднання країни до Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. Нагадаємо, що під час восьмого засідання 14 лютого до складу Платформи доєдналися  ще  чотири країни  - Південна  Корея, Швеція, Норвегія та Нідерланди, взявши  на себе зобов'язання виділити загалом понад 5,5 млрд доларів США на відновлення та розвиток економіки України. 

В контексті обговорення заморожених російських активів, українська сторона наголосила, що їх використання має стати одним з ресурсів для забезпечення нагальних потреб України. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати