Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Режисер фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США

12 лютого, 12:50

Режисер фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Про це йдеться на офіційному сайті DGA Awards, передає Суспільне.

Вручення 76-ї нагороди Гільдії режисерів Америки за видатні режисерські досягнення в повнометражних, документальних, телевізійних і рекламних фільмах 2023 року відбулось 10 лютого (у ніч проти 11 лютого за київським часом) у Лос-Анджелесі.

У цій категорії також змагалися:

Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою “Бобі Вайн: народний президент”;

Мадлен Ґевін зі стрічкою “За межами утопії”;

Девіс Ґуґґенгейм із фільмом “Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса”;

Д. Сміт із фільмом “Місто Кокомо”.

"Я хочу подякувати за це визнання. Хоча, на жаль, завдяки йому не можна зупинити кулю чи захистити дитину від уламків", — сказав Чернов, отримуючи премію Гільдії режисерів США.

Він згадав про обстріл його рідного міста Харків 9 лютого і загибель сімох людей, серед яких — троє дітей. Тож, за його слвоами, "це — сумний день". Водночас Чернов визнав силу кіно, оскільки, коли люди намагаються втекти від обстрілів в укриття, щоб упоратися зі страхом, вони дивляться фільми.

Премія Гільдії режисерів США — це одна із профільних кінопремій, яка, як відзначають аналітики, є “провісником успіху” на премії “Оскар”, вручення якого відбудеться в Лос-Анджелесі 11 березня.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Фільм уже потрапив до двох номінацій британської премії BAFTA Film Awards — "Документальний фільм" та "Стрічка іноземною мовою".

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

У листопаді 2023 року фільм виклали у відкритий доступ американського YouTube. Станом на 17 січня його переглянули 1,3 млн разів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати