Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд прийняв постанову, яка суттєво вплине на ведення лісового господарства в Україні

29 квітня, 16:09
Фото з архіву "Дня"

Уряд прийняв важливе рішення, яке суттєво вплине на ведення лісового господарства в Україні, повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України.

Днями Кабінет Міністрів України ухвалив вкрай важливий, базовий для лісової галузі документ - постанову «Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724», якою унормував питання так званих «військових рубок»: тепер такі рубки проводитимуться за зверненням військових адміністрацій за чітко визначеною процедурою. Окрім того, даною постановою забороняється проведення рубок головного користування в Карпатах через три роки та впроваджується перехід ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва (рубки переформування).

ТОП-3 змін, що впроваджуються  даною постановою:

• Визначено особливості здійснення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки, на період дії правового режиму воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування.

• Внесення змін до Правил поліпшення якісного складу лісів, в частині проведення рубок переформування, заснованих на принципах наближеного до природи лісівництва з метою найширшого застосування вибіркової і поступової системи рубок, які відповідають міжнародній практиці.

• Заборона суцільних рубок головного користування у гірських лісах Карпатського регіону після трьох років з дня набрання чинності цією постановою.

Зокрема, Постанова 454 дозволить:

• зміцнити обороноздатність держави завдяки чітко визначеному алгоритму взаємодії між силами оборони та всіма лісокористувачами і власниками лісів в умовах воєнного стану при проведенні рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки.

• забезпечити стабільне функціонування лісогосподарської галузі, зокрема не допустити безповоротних екологічних та економічних втрат шляхом врегулювання питань проведення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки;

• збільшити надходження рентної плати за рахунок збільшення обсягів заготівлі деревини (завдяки переходу до вибіркової системи рубок, що дасть змогу збільшити річний приріст деревостанів і забезпечить безперервне та раціональне його використання);

• зменшити витрати у порівнянні з традиційним лісовирощуванням (на відновлення лісів);

• забезпечити перехід до ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва за принципом формування багатоярусних, складних за породним складом, кліматично-стійких деревостанів, збереження і примноження біорізноманніття та збереження постійно вкритої лісом площі – шляхом проведення рубок переформування;

• зменшити обсяги суцільнолісосічної системи рубок у гірських лісах Карпатського регіону, тим самим мінімізувати ризики конфліктів з місцевими громадами.

Так, це дійсно означає, що «лисих» Карпат ви більше не побачите, а дозвільна процедура, визначена Постановою 454 мінімізує негативні наслідки військових дій для лісу, запроваджує чітку систему контролю, запобігає зловживанням та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати