Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тільки з тобою я не сама, тільки з тобою я не на чужині...»

29 січня в Оперній студії (Великий зал імені Героя України Василя Сліпака) Національної музичної академії України відбудеться прем’єра опери «Одержима»
27 января, 18:11
ОСТАННІ РЕПЕТИЦІЇ ОПЕРИ «ОДЕРЖИМА»

Це твір сучасного українського композитора Мирослава Волинського. Опера створена за однойменною поемою Лесі Українки, яка оповідає в листах про життєву драму жінки. Режисерську інтерпретацію опери здійснює магістерка Академії Марина Рижова. Ідея постановки виникла у Марини під час міжнародного фестивалю Kyiv Music Fest-2019 році, коли майбутня режисерка познайомилася з автором опери Мирославом Волинським. Спочатку, вистава задумувалась як камерна вистава у супроводі фортепіано. Але, завдяки підтримці НМАУ ім. П. І. Чайковського та головного диригента Оперної студії Сергія Голубничого опера «Одержима» прозвучить у оркестровій версії.

Досвідчений і вже добре знаний маестро, лауреат Міжнародного конкурсу диригентів імені С. Турчака (І премія, 2010) Сергій Голубничий став музичним керівником і диригентом-постановником опери «Одержима». Друга прем’єрна вистава (12 лютого) пройде під орудою диригентки-магістерки Наталії Стець. До молодої команди постановників долучився також ще один молодий диригент, магістр Іван Стецький.

За словами режисерки Марини Рижової, вона намагається відійти від релігійного трактування дії та персонажів Лесі Українки, натомість прагне зрозуміти їх витоки і трансформувати образи поеми через оперних героїв.

«Тільки з тобою я не сама, тільки з тобою я не на чужині. Тільки ти вмієш рятувати мене від самої себе. Все, що мене томить, все, що мене мучить, я знаю, ти здіймеш своєю тонкою тремтячою рукою, — вона тремтить, як струна, — все, що тьмарить мені душу, ти проженеш променем твоїх блискучих очей, — ох, у тривких до життя людей таких очей не буває! Се очі з іншої країни...!», — писала у листі Леся Українка 7.11.1900 року.

Головну жіночу партію виконуватимуть солістка Київської опери Анастасія Поліщук та магістерка Марія Антоневська. Їх сценічними партнерами стануть студенти Академії Владислав Федоряка, Володимир Щур, Владислав Фоміних, В’ячеслав Крижановський, Владислава Жукова, солістка Оперної студії Тетяна Бондар та артист хору Національної опери України Сергій Дерун. Молода творча команда мріє про розвиток і популяризацію сучасної української опери: «Ми прагнемо наповнити український музичний простір якісним оперним контентом та сподіваємось, що наш проєкт стане ще одним маленьким кроком до розвитку професійної оперної індустрії в нашій країні».

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать