Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

270 тисяч прогнозів на рік

Чому в Україні не розуміють, що гідрометеоролог — це професія майбутнього
27 листопада, 11:55

За даними фахівців, понад 80% стихійних лих у світі припадає на гідрометеорологічні явища, які «відповідальні» за 65% матеріальних збитків і 90% людських жертв. Важливість гідрометеорологічного прогнозу, коли клімат на планеті змінюється та збільшується кількість природних лих, переоцінити важко. Сьогодні фахівці, зокрема і вітчизняні, прогнозують, що лише посухи можуть привести до збільшення кліматичних біженців у світі: люди будуть перебиратися туди, де є більше води. Лише за 2001—2012 роки ці явища змусили переміститися в інші країни 42 мільйони осіб із Азії. За прогнозами ООН, до 2050 року їхня кількість може зрости до 200 мільйонів. Значний потік цих людей може бути направлений в Україну.

В Євросоюзі гідрометслужба обслуговує всі галузі. В Україні гідрометслужба — це мережа спостережень, яка до анексії Криму налічувала 187 станцій. Проте останнього року саму службу з Державної служби з надзвичайної ситуації переводять у підпорядкування до Міносвіти. Гідрометеорологи вважають, що це тільки погіршує якість їхньої роботи.

— Офіційно сьогодні гідрометеорологічної служби немає: спочатку її підпорядкували Державній службі з надзвичайних ситуацій, і це для нас великий біль. Певною мірою такі дії виправдані, тому що надзвичайні ситуації наносять Україні великі збитки, і ніхто, крім нашої служби, не може це попередити. А потім вийшло, що в межах ДСНС нас підпорядкували МВС. Далі — більше: зараз нас хочуть в Мінекології, бо держава має виконувати свої зобов’язання в якості європейських директив, але нас наразі перевели під юрисдикцію Міносвіти. Та ми не можемо обслуговувати інтереси тільки однієї галузі — наша служба має забезпечувати всі сфери господарства: важко знайти галузь, де немає погодозалежності. Так, Гідрометцентр робить дуже багато прогнозів: за рік мережа в Україні проводить 11 мільйонів вимірювань гідрометеорологічних параметрів, на основі яких інформують споживачів про майже 270 тисяч прогнозів (із них орієнтовно дев’ять тисяч агробюлетенів і п’ять тисяч штормових попереджень), щороку обслуговується майже 95 тисяч вилетів літаків, — розповідає старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів IPCC кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська.

Як приклад, експерти називають французьку потужну гідрометеорологічну структуру «Метеофранс», яка обслуговує всі галузі господарства країни. Гідрометеорологи сподіваються, що держава дослухається до їхніх побажань і хоча б поверне їм те поле діяльності та свободи, що було донедавна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати