Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Автомобільні шини з... кульбабок

19 вересня, 10:56
ФОТО РЕЙТЕР

Німецькі вчені працюють над покращанням характеристик кульбабок. Справа в тому, що коріння цієї рослини містить каучук, який можна використовувати для виробництва автомобільних шин. Світові лідери із виробництва шин — Bridgestone Corp і Continental AG — вкладають мільйони доларів у ці дослідження, адже кульбабки мають потенціал замінити тропічне дерево гевея, із соку якого нині добувають каучук. Це дерево росте лише у Південно-Східній Азії,  доволі вибагливе та схильне до хвороб, йому обов’язково потрібен специфічний клімат і до клімату інших регіонів воно звикає дуже погано. У той час, як кульбабки ростуть будь-де, навіть на бідному ґрунті.

До речі, у Радянському Союзі вже були спроби налагодити промислове виробництво каучуку з кульбабок у 1930—1950-х роках. Але такий каучук тоді виявився значно дорожчим за синтетичний, тож на нього не було попиту, і підприємства були  змушені закритися.

Нині ж багато дослідницьких груп працюють на вивченням та покращенням характеристик жовтої квітки, вважаючи, що вона має великі промислові перспективи. На фото — керівник наукового проекту Дік Пруфер перевіряє рослини у теплиці Інституту молекулярної біології та прикладної екології імені Фраунгхофера, що в Німеччині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати