Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не дай розстріляти права та свободи!»

У Києві закликали підтримати білоруських політв’язнів, одного з яких судять за «український Крим»
04 серпня, 16:36

Сьогодні біля Посольства Республіки Білорусь активісти провели перфоманс «Не дай розстріляти права та свободи!», який мав привернути увагу до питання політв’язнів у країні, а також «середньовічної» міри покарання, яку і досі не відмінили – смертної кари. Чотири роки поспіль небайдужі громадяни проводять подібні акції саме у цей день, 4 серпня, який вважається Міжнародним днем солідарності з громадянським суспільством Білорусі. І уже двічі ці акції були тісно пов’язані з українським контекстом. Минулого року згадували Михайла Жизневського, який став одним із перших загиблих Небесної сотні, а цього року – білоруса Кирилла Сілівончика, засудженого в Росії до двох років колонії за репост у соцмережі заклику повернути Крим Україні.

Активісти з Білорусії кажуть – удома розгорнути свою діяльність не можуть. «Коли білоруси приходять, скажімо, на концерт Святослава Вакарчука із українськими прапорами, а їх вилучають, і те ж саме відбувається під час футбольних матчів… Люди намагаються виразити свою солідарність, а уряд не дає навіть розгорнути прапори. А отримати дозвіл на проведення мітингу практично неможливо, - коментує «Дню» громадянка Республіки Білорусь Поліна, волонтерка Центру Громадянських Свобод. – Спочатку у всіх був піднесений настрій, але чим більше розгорталися події в Україні і чим кривавішими вони ставали, у багатьох білорусів з’являвся страх.

Сьогодні народ знаходиться почасти у відчаї і без розуміння того, як потрібно діяти, щоб не повторилася ситуація, яку ми зараз спостерігаємо в Україні. Є незгодні і є уряд, що проти будь-якого вияву свободи слова і прав людини. І навіть опозиційні кола Білорусії сьогодні якщо не цілком розгублені, то принаймні не прийшли до одного «знаменника».

Організатори акції зазначають, що на культурних і соціальних рівнях українські та білоруські активісти – солідарні. «Слава Україні» і «Жыве Беларусь», – сьогодні скандували мітингувальники. Щоб привернути увагу до ситуації із тиском на громадське суспільство Білорусі, учасники акції розіграли театралізоване дійство, де «три свободи» – свободу обирати, право на життя та право на справедливий суд – умовно «розстрілював» з картонного автомату «зелений чоловічок» у балаклаві і масці з обличчям Олександра Лукашенка. «Чому ми вважаємо за потрібне сьогодні про це нагадувати? Нещодавно з’явилася інформація, що 24 білоруських чиновники, які до того знаходилися під європейськими санкціями, тепер від них звільнені. Тож ми бачимо, що навіть якщо відбувається певна несправедливість, політики про неї забувають, якщо їм не нагадувати», - заявляє Олександра Романцова, право захисниця Центру Громадянських свобод. І в цьому також є певна паралель з українською ситуацією.

Завершиться Міжнародний день солідарності з громадянським суспільством Білорусі у Києві вечірньою акцією вшанування пам’яті біля народного пам’ятника Михайлу Жизневському, що знаходиться на вході до стадіону «Динамо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати