Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Побутова сварка чи помста?

У Харкові напали на ученого, який виграв судовий позов проти ректора зооветеринарної академії
30 січня, 11:22

Нещодавно фізик Сергій Грицаєнко виграв суд щодо позову ректора Харківської зооветеринарної академії, поданий за пост на «Фейсбуці» восени 2014 року. А вже на другий день уночі на квартиру, де учений живе з родиною, було вчинено напад.

Нагадаємо, що ректор ХДЗВА Валерій Головко «образився» на публікацію в блозі Сергія Грицаєнка, де учений звинуватив ректора в антиукраїнській діяльності, підготовці «тітушок» з академії для відправки на Майдан та в будівництві злітно-посадкової смуги на території академії. Ректор подав позов, вимагаючи «спростування недостовірної інформації» та компенсацію «за завдання шкоди його репутації» в розмірі 50 тисяч гривень («День» писав про це у № 217 від 19 листопада 2014 року). Але суд Деркачівського району з вимогою не погодився і після кількох слухань 22 січня 2015 року повністю відмовив позивачеві. Друзі привітали Сергія з перемогою щодо позову, між іншим, відповідачем за вимогою ректора виявлявся навіть засновник мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг.

Але радість була короткою. Уночі з 23 на 24 січня Сергій прокинувся від страшного шуму: двоє чоловіків з усіх сил били по дверях, вимагаючи, щоб учений вийшов до них «поговорити». Сергій викликав міліцію та знайомих активістів, які підтримували відповідача у суді. Нападники тим часом зробили спробу залізти до квартири, що розташована на першому поверсі, через вікно, а потім почали бити скло. Невдовзі приїхали міліціонери, які затримали одного з нападників та склали протокол. Пізніше прибув слідчий з понятими та зібрав розбите скло та інші речові докази.

Уже о восьмій ранку нічний нападник неочікувано повернувся до оселі Грицаєнка, знов став стукати в двері і погрожувати «поквитатися» із Сергієм. Ученого здивувало й обурило те, що хулігана так швидко відпустили. «Він голосно кричав, що «служив у спецназі», і що «міліція у нього в кишені». Міліція зробила висновки, що це напад на побутовому грунті. Але я вважаю, що він пов’язаний із рішенням суду на мою користь», – говорить Сергій. Він вважає, що цей напад – чергове підтвердження того, що в Харкові великий рівень корумпованості силових структур. «Корупція – це не просто передача грошей у конвертах «з рук в руки», – каже Сергій Грицаєнко, – це й коли представники влади та правоохоронці і судді разом ходять у лазню та на полювання, товаришують родинами…»

Наразі учений чекає на розслідування нічного нападу і компенсацію матеріальної шкоди від «нічних гостей».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати