Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Використовувати силу «народної дипломатії»

В Одесі відбувся V Форум української молоді діаспори
04 вересня, 14:46

В Одесі відбувся V Форум української молоді діаспори «Одеса-2015», організований Світовим конгресом українських молодіжних організацій (СКУМО). Морська столиця України стала наступним містом, яке після Києва, Львова, Івано-Франківська й Тернополя гостинно відчинило двері українцям із 30 країн світу. Для урочистостей, що включали також насичену концертну програму, було надано найпрестижнішу сцену Одеської опери. Захід підтримали представники духовенства, депутати ВРУ, Європарламенту, зокрема Урмас Пает (Естонія).

У програмі форуму були: звіт президента СКУМО Мирослава Гочака, підписання меморандуму про співпрацю між СКУМО та Міністерством інформаційної політики України, флешмоб у центрі міста, тематичні сесії та панельні дискусії щодо просування позитивного іміджу України у світовому медіа-просторі та лобіюванні її економічних інтересів на міжнародному рівні.

Україна має одну із найбільших діаспор у світі – близько 20 мільйонів, третину якої складає молодь. Це великий потенціал народної дипломатії.

За останній час визріло кілька напрямів діяльності українських світових молодіжних організацій, про які йшлося у виступі одного із лідерів молодіжного діаспорного руху, вищезгадуваного Мирослава Гочака. «Починаючи з 2011 року українська молодь діаспори вирішила проводити свої річні збори в Україні. Щодо призначення Одеси наступним містом зборів були певні сумніви, але цього не мало бути, бо Одеса є справжнім українським містом, – заявив доповідач. – Українська молодь діаспори з 2014 року працює в трьох напрямах: lobby ua, «економічна революція» та «українська медіа-платформа». Не існує окремо діаспори України – ми єдине ціле й маємо всі разом консолідувати сили, щоб підняти нашу культуру та економіку. Нині за кордоном ми є найбільшими лобістами українських національних інтересів. Ми боремося за демократичну Україну, яка б поділяла європейські цінності у своєму прагненні до європейської інтеграції…»

Мирослав Гочак також конкретизував кожен із названих напрямів. Нині уряди західних країн спраглі думки української діаспори щодо України, представники якої без проблем вхожі у вищі коридори влади. Народній дипломатії довіряють навіть більше, ніж офіційним чинникам. Важливо, щоб Україна сповна використовувала потенціал діаспори в лобіюванні своїх національних інтересів. Цього, на жаль, не спостерігається. До того, що відбувається в Україні, діаспора ставиться досить критично, хоча в останній час ситуація кардинально змінилася.

Члени СКУМО беруть активну участь у виборчих кампаніях в Україні, зокрема під час торішніх позачергових парламентських виборів СКУМО направив в Україну понад сотні спостерігачів.

Щодо економічного поступу, молодіжні організації працюють у напрямі створення бізнес-клубів та торгово-промислових палат, передусім у Європі, які б інвестували капітал в Україну. Представники кількох подібних установ були запрошені на форум – Тарас Якубовський із Чехії та Михайло Петруняк, президент Іспано-української торгово-промислової палати.

Учасників форуму привітав учений, економіст із світовим ім’ям Богдан Гаврилишин (якого зал вітав і проводжав стоячи). «Я – найстарший серед молоді, – пожартував гість. – Україна має великий потенціал, але сьогодні вона у важкому стані, й її потрібно так трансформувати, щоб вона була ефективною країною у сенсі повної політичної свободи, економічного добробуту для всього населення. Мають бути соціальна справедливість і співжиття з природою, а не експлуатація, руйнація та засмічення».

Один із найбільш вагомих проектів – інформаційний. СКУМО планує працювати у двох напрямах: поширенні правдивої інформації про Україну у світі, а в самій Україні – про життя українців у діаспорі. На меті – заснування українських корпунктів та медіа-центрів у світі, а також інформаційного агентства та видання журналу «Світове українство». У найближчих планах СКУМО також створення українських молодіжних організацій в Португалії, Іспанії та Литві.

Форум показав готовність молодіжного українства діаспори до захисту та розбудови України як держави. Важливо також, щоб була зустрічна хвиля з самої України. Серед інших тем цього міжнародного зібрання – координація дій волонтерського руху в Україні щодо надання гуманітарної допомоги за підтримки діаспори, яку Україна, на жаль, використовує не сповна.  Останнім часом завдяки СКУМО було надано подібну вагому допомогу з Угорщини.

Українська громада у світі дуже залежна від України. Про це йшлося у виступах Стефана Романіва, генерального секретаря Світового конгресу українців і голови Союзу українських організацій Австралії та керівника міжфракційного об’єднання Світове українство ВРУ Івана Крулька. Останній поділився планами щодо розробки нового закону про молодь в Україні, який поширить преференції не лише для молодих громадян нашої країни, а й усієї української молоді закордоння. Подібні можливості нині вже відкрито для молоді Литви.

Серед негативів цьогорічного Одеського форуму молодіжних організацій діаспори, на погляд автора, недостатня медіа-підтримка, навіть з боку підконтрольних державі ЗМІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати