Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Знання мов дає людині волю»

Про унікальну методику швидкого вивчення англійської і наш дайджест The Day на уроках
27 травня, 17:09
ДАЙДЖЕСТ THE DAY У D’ELITE SCHOOL ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ ОТРИМАННЯ МОВНОЇ ПРАКТИКИ АНГЛІЙСЬКОЇ. «УЧНІ ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ ЧИТАЮТЬ ПРО МИСТЕЦТВО І ПОЛІТИКУ. ІНОДІ ПРОСЯТЬ ВЗЯТИ ГАЗЕТУ ДОДОМУ», — ДІЛИТЬСЯ ЛЮБОВ ПШЕНИЧНА

Вчити англійську мову давно у тренді. Хтось робить це заради роботи, хтось, щоб вільно розмовляти на відпочинку, хтось, щоб дивитися улюблені фільми в оригіналі. Техніки вивчення мови постійно розвиваються. Пару місяців тому англомовний дайджест The Day почали використовувати у школах іноземних мов Києва. Ми зацікавилися, як наше видання використовують на заняттях і які методики вивчення мов існують в Україні. Так завітали до D’elite School — школи, яка працює 20 років, має ліцензію на навчання чотирьох тисяч людей одночасно та філіали у Києві, Львові, Дніпропетровську і Харкові. Генеральний директор D’elite School Любов Пшенична розповіла про свою унікальну методику, яка дозволяє заговорити англійською за кілька місяців.

ГРАМАТИКА БЕЗ ПРАВИЛ

— В Україні чимало шкіл з вивчення англійської. Чим відрізняється ваша?

— Основна відмінність — у методиці. Наша школа тільки для дорослих. Після 25 років людям важко запам’ятати 2,5 тисячі слів. Вдома дорослі не вчаться, а традиційні методики, розроблені у тому ж Оксфорді, передбачають великі домашні завдання. Також ці методики призначені для вивчення мови англійськими школярами протягом років і в англомовному середовищі. При цьому, в Оксфорді не вчать роками російську. Люди роблять це три-чотири місяці, приїздять до нас і розмовляють. Не пишуть російською, але вільно спілкуються нею. Ми вчимо англійську у школі десять років, але не можемо приїхати до Великобританії і вільно заговорити з місцевими.

Три-чотири роки навчання ми у D’elite School перетворили на дев’ять-десять місяців. За цей час можна вивчити англійську з нуля до вільної розмовної. Займатися треба двічі чи тричі на тиждень. Це — розробка нашого наукового відділу під моїм керівництвом. Є базовий курс і курс для знавців. Ми створили декілька посібників для навчання. Існує базовий лексикон, у якому 2,5 тисячі слів, потрібних, щоб вільно говорити англійською у повсякденному житті: у магазині, у лікаря, в кафе тощо. Щоб швидко вивчити цю лексику, використовуємо спеціальні картки та календар запам’ятовування слів. Людина постійно тримає картки під рукою, час від часу повторює слова і все запам’ятовує. На уроці відпрацьовує матеріал у розмовній практиці — без цього вчити мову немає сенсу.

— А як навчаєте граматиці?

— У нас є книжка з граматики. Вона невелика, її швидко прочитують і потім вільно складають у голові часові конструкції англійської — камінь спотикання тих, хто вивчає мову. У нас не вчать правил. Коли розмовляю російською, можу і не знати правил, за якими вибудовую речення. Для британця двадцять шість часів англійської ввібрані з молоком матері. Їх наче немає, це — такий тип мислення. У російській все це також вживається, тільки ми мислимо трьома часами: минулим, теперішнім, майбутнім. Ми даємо цю тему у схемах. За один урок розповідаємо про дев’ять простих часів англійської мови, потім будуємо складніші конструкції. Згодом людина починає мислити англійською, їй не потрібні правила.

БІЗНЕС І ПСИХОЛОГІЯ

— Чим займаєтеся на «просунутому» рівні?

— Ми зробили ще одну книжку-лексикон, де є дві тисячі складних слів. У курсі даються знання, необхідні для ведення бізнесу, навчаємо певним навичкам психології. Заняття веде фаховий психолог. Це, як школа життя. Розповідаємо, як пройти співбесіду на роботі, як припинити телефонну розмову, представити продукт тощо.

— Як використовуєте The Day на своїх уроках?

— Результат навчання можна побачити тільки у мовній практиці. Тож, роздаємо газети, люди читають їх і можуть оцінити свої знання. У дайджесті The Day багато цікавих статей, учні із задоволенням читають про мистецтво, політику. Іноді просять взяти газету додому, щоб почитати там. Добре, що у газеті висвітлюють різні теми, які викладено зрозуміло. Треба вчити розмовляти англійською без прив’язки до конкретної теми, адже ви не знаєте, про що будете говорити з перехожим у Британії.

«АНГЛІЙСЬКУ ВЧАТЬ ЗАВЖДИ»

— Що отримують учні школи, коли проходять курс навчання?

— Ми видаємо сертифікат міжнародного зразка, де прописано рівень володіння учнем англійською. Цей документ грає позитивну роль, коли людина отримує візу у британському чи американському посольствах. До речі, з 2010 року D’elite School є представництвом американської компанії ETS, яка проводить популярні у світі тестування з англійської TOEIC і TOEFL.

— Чому сьогодні люди вчать англійську?

— Люди вчать її завжди, і зараз є прогрес: раніше 80 відсотків приходили до нас з нульовим рівнем знань, зараз 80 відсотків — зі слабким рівнем. Майже всі вчать мову. Хтось хоче працювати за кордоном, хтось — допомагати дітям вчити уроки, хтось хоче знати мову для подорожей. Коли під час Майдану у країні майже зупинилося життя, у нас вчилися групи, був шалений наплив учнів. Можливо, люди тривожилися, що почнеться повномасштабна війна і доведеться покидати країну. З іншого боку, заявлена євроінтеграція — шанс для кожного досягнути більшого. І якщо у нас відкриються кордони, іноземна мова нам необхідна. Взагалі, добре знати декілька мов. Дітям треба вчити українську, російську, англійську, китайську і можна ще одну якусь. Знання мов дає людині волю. Тоді людина знає, що їй треба у житті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати