Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Імплементація, імплементація, імплементація»

Або що є ключовим з огляду ЄС для врегулювання ситуації на Донбасі. Мілан. Частина 1.
17 жовтня, 14:59
ФОТО REUTERS

Півтори години замість години тривав у Мілані сніданок, присвячений урегулюванню ситуації на Донбасі, за участю українського і російського президентів Петра Порошенка і Володимира Путіна, а також прем'єр-міністрів Італії і Великобританії Маттео Ренці і Девіда Кемерона, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, президентів Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу і Ради Європи Германа ван Ромпея.

На короткій прес-конференції після «українського сніданку» італійський прем’єр Маріо Ренці заявив, що переговори були конструктивними, але великі труднощі залишаються. Водночас він зазначив, що зроблено крок уперед. Наголошуючи на важливості контролю кордону між Україною і Росією, Ренці сказав, що французький президент Олланд запропонував встановити міжнародний контроль за українським кордоном. «Спостерігати за цим кордоном мають безпілотними, і допомогти в цьому можуть Німеччина, Франція та Італія. Це допоможе Україні та Росії контролювати кордон між державами», - висловив упевненість Ренці.

Тим часом російський президент сказав журналістам, що переговори були «добрими» і «позитивними». Більш ніж дивна заява, зважаючи не те, що пізніше його представник Дмитро Пєсков назвав ці переговори «повними непорозуміння». «На жаль, деякі учасники цього сніданку демонстрували повне небажання зрозуміти реалії у південно-східній Україні», - цитують його слова російські мас-медіа.

Від імені офіційного Києва ранкові переговори прокоментував міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який в інтерв’ю Інтерфакс-Україна визнав, що переговори в широкому форматі в Мілані проходять складно, є багато питань, і ці питання є непростими».

Тим часом на сайті президента України зазначається:  «по завершенні переговорів, які відбулися вранці, сторони наголосили на необхідності неухильного дотримання Мінських домовленостей та заявили про повну підтримку територіальної цілісності України». Як кажуть, не густо.

  Мабуть, точніше за всіх описав результати «українського сніданку» президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. «Ми погодились, що мінський протокол щодо припинення вогню та мирного плану є надзвичайно важливим і його треба імплементувати і це буде знову гарантувати майбутнє України. Тому імплементація, імплементація, імплементація – це ключові слова. Дискусії буде продовжено щодо двох важливих питань: організації виборів у найближчі тижні та місяці, а також моніторинг кордону. Тому ми погодились, що це важливі теми для подальших дискусій сьогодні після обіду та в наступні дні. Тому я вважаю, що процес започатковано і ми раді бачити цей доволі позитивний розвиток подій і чекаємо результату. І є одне ключове слово – імплементація мирного плану», - наголосив він у розміщеному в Інтернеті відеокоментарі.

А ще один учасників сніданку прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон був набагато більше відвертішим і жорсткішим в оцінці дій Росії з виконання мінських домовленостей. Цитуючи слова президента Росії, який заявив, що «не хоче «замороженого» конфлікту, не хоче розділеної України, британський прем’єр зазначив, якщо це так, то Росія повинна вжити заходів щодо виконання всіх домовленостей щодо виведення російський військ з України, виведення важкого озброєння та поважати всі угоди і визнати єдиними законними виборами ті, які проводяться українською владою. «І якщо цього не станеться, то Європейський Союз, в тому числі Британія, повинні продовжувати вводити санкції та тиснути (на Росію), щоб такого роду конфліктів не було на нашому континенті”, - підсумував Кемерон.

Німецький канцлер Ангела Меркель, коментуючи результати ранкових переговорів, відверто зізналась у інтерв’ю Reuters, що наразі не бачить прориву. «Ми будемо продовжувати вести переговори. По деяких питаннях є прогрес, але головне питання це тривале порушення територіальної цілісності України», - додала вона.

Після обіду - о 14:00 за київським часом - діалог щодо ситуації в Україні було продовжено в «нормандському форматі» (між лідерами України, Росії, Німеччини та Франції). Такої домовленості між учасниками було досягнуто одразу після завершення сніданку. Більше того, Песков не виключив можливості проведення зустрічі Путіна і Порошенка у двосторонньому форматі в рамках міланського саміту АСЕМ.

«День» уважно стежить за міланськими зустрічами українського президента і запропонує детальний аналіз після  зустрічі у «нормандському форматі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати