Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обама — про міцний альянс та світове лідерство

26 травня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Президент США Барак Обама, який перебуває з офіційним візитом у Великій Британії, удостоївся вчора великої честі. Він став першим американським президентом, якому дозволили виступити у Вестмінстер-холлі, де збираються обидві палати парламенту. Такої честі зазвичай удостоюються лише британські монархи. Обама на початку виступу сказав, що до нього такої честі удостоювався лише Папа Римський і Нельсон Мандела, який, за його словами, зробив велику роботу, що зустріло оплески в авдиторії.

Обама заявив, що він прибув, щоб підтвердити сильний альянс між США та Великою Британію, який є найціннішим у світі. Він відзначив, що особливі відносини між двома країнами базуються на спільних цінностях. Обама нагадав про демократичні здобутки Великої Британії, верховенства права, журі присяжних, які були інкорпоровані в Декларацію незалежності США. Він також підкреслив, що саме США й Велика Британія сміливо заявляють про ці цінності у всьому світі. Він також наголосив, що «наше лідерство є важливим у сьогоднішньому світі перед новими загрозами, це робить дві країни: США й Велику Британію — незамінними».

Декількома годинами раніше Президент США Барак Обама і прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон організували традиційне барбекю для британських і американських ветеранів у саду резиденції на Даунінг-стріт, повідомляє Бі-Бі-Сі. Офіційний захід було організовано першими леді Великої Британії та США Самантою Кемерон і Мішель Обама, проте після переговорів до них приєдналися й чоловіки, які, знявши піджаки і засукавши рукава, самі смажили м’ясо й пригощали ним ветеранів.

«Мабуть, вперше в історії ми встали за барбекю, і британський прем’єр-міністр міг задати жару американському президентові», — пожартував Кемерон, почавши прес-конференцію. Президент Обама, зі свого боку, повідомив, що на переговорах із Кемероном була досягнута домовленість про реалізацію спільної програми допомоги військовослужбовцям і ветеранам, включаючи їхню адаптацію до цивільного життя, медичне обслуговування й роботу з їхніми сім’ями.

Також Лондон і Вашингтон домовилися активізувати двосторонню роботу ще з п’яти спеціальних напрямів — стратегічної оцінки ризиків для світової економіки й безпеки; партнерства з питань глобального розвитку; співпраці й обмінів у галузі волонтерського руху; боротьби з кіберзлочинністю; взаємодії у сфері науки і вищої освіти.

Дещо раніше президент США Барак Обама заявив, що сили коаліції країн Заходу добилися в Лівії «величезного прогресу». За його словами, в результаті дій міжнародної коаліції були врятовані людські життя, а лівійський лідер Муаммар Каддафі має розуміти, що тиск на нього не ослабне. Цю заяву американський лідер зробив після переговорів із прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном в його резиденції на Даунінг-стріт. На цих переговорах центральне місце посідали конфлікти в Лівії та Афганістані. На прес-конференції, що відбулася після цього, Обама на зустрічі лідерів ясно дав зрозуміти, що обидві країни єдині в тому, що наземної операції в Лівії не буде. Президента США запитали, чи підтримує Вашингтон завдання усунення полковника Каддафі в Лівії. Обама відповів, що першочерговим завданням для нього є захист лівійських громадян від репресій режиму і надання ним можливості домогтися демократичних змін.

Обама і Кемерон також підтвердили намір створити спільну комісію зі стратегічного планування. Напередодні Обама високо оцінив роль Британії й ту підтримку солідарності, яку Лондон надає Сполученим Штатам. Окрім лідерів двох країн, в переговорах на Даунінг-стріт брали участь заступник прем’єр-міністра Нік Клегг, міністр закордонних справ Уїльям Хейг і держсекретар Хілларі Клінтон.

Як відзначають оглядачі, на прийомі в Букінѓемському палаці у вівторок президент Обама був щедрим у своїх похвалах Британії, назвавши її батьківщиною закону і прав для всіх чоловіків і жінок. Він особливо високо оцінив підтримку, що її надавала Британія протягом десяти років після трагічних подій 11 вересня 2001 року.

Британський міністр закордонних справ Уїльям Хейг підкреслив, що між двома країнами немає фундаментальних відмінностей у підході до найважливіших проблем зовнішньої політики. Зокрема він заявив, що американська участь у військових діях у Лівії є важливим внеском в операцію НАТО в цій країні.

Незважаючи на те, що американські бомбардувальники і штурмовики не беруть участі в бойових діях, на американські безпілотники-розвідувальники і літаки-заправники припадає близько чверті вилетів у повітряному просторі Лівії.

Поки президент Обама виступав із промовою, його дружина Мішель відправилася до Оксфорда, де один із коледжів проводить День відкритих дверей для учнів Школи Елізабет Гаррет Андерсон на півночі Лондона. Це вже другі відвідини Школи дружиною президента, яка виступить як хазяйка заходу, спрямованого на сприяння здобуттю вищої освіти дітьми з бідних сімей.

Сьогодні президент Обама й прем’єр-міністр Кемерон виїдуть до Франції, де візьмуть участь у саміті провідних промислово розвинених країн — G 8, який відкривається в паризькому передмісті Довіль.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати