Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Цей візит відкрив нові сильні сторони нашого партнерства»

Прес-секретар прем’єр-міністра Японії – про результати переговорів Сіндзо Абе і Петра Порошенка
06 червня, 18:28

Перший в історії двосторонніх україно-японських відносин візит японського прем’єр-міністра Сіндзо Абе до нашої країни, як і очікувалося, став потужним проявом підтримки України. Про це свідчить як атмосфера на переговорах лідерів обох держав, так і конкретні домовленості з надання Україні фінансової допомоги. І ще одним важливим нюансом є те, що наступного року Японія буде головувати в G7. 

«Прем’єр-міністр вперше побачив Україну, українських людей, багато чого зрозумів і, на мою думку, цей візит відкрив нові сильні сторони нашого партнерства», - так прокоментував на прес-брифінгу з українськими журналістами результати півторагодинних переговорів Сіндзо Абе та Президента України Петра Порошенка прес-секретар прем’єра, генеральний директор публічної дипломатії та зв’язків зі ЗМІ Ясухіса КАВАМУРА. 

За його словами, Абе сказав під час переговорів з Порошенком, що цей візит є кроком до зміцнення україно-японських відносин, і йому дуже приємно, що вдалося виконати домовленості під час зустрічі в Мілані про здійснення цього візиту до України. Ще однією причиною, чому Абе здійснив це візит, прояснив прес-секретар, є те, що Україна – велика країна, яка відіграє важливу роль в регіоні і має велику культурну спадщину. 

Абе, сказав Кавамура, висловив сподівання, що ця зустріч покращить, поглибить двосторонні відносини і допоможе Україні вирішити проблеми. І водночас, за словами прес-секретаря, прем’єр наголосив, що Японія не визнає зміну кордонів за допомогою сили і виступає на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. 

Завтра на зустрічі G7 у Німеччині, сказав пан Кавамура, Абе розповість про допомогу, яку Японія надає Україні. А що стосується головування в G7 у 2016 році, то, за словами прес-секретаря, Японія буде наполягати на цілісності, солідарності цього форуму, що всі проблеми мають вирішуватись мирним шляхом. І Абе наполягатиме на тому, що Україна повинна зберегти свою цілісність і тяглість в історичному сенсі. 

Прес-секретар сказав, що Японія сильно критикує порушення Мінських угод і закликала всіх учасників їх дотримуватись. Разом з тим, зазначив він, цю проблему треба вирішувати тільки дипломатичним шляхом, а для цього потрібні наполегливість, час і людський ресурс. За словами Кавамури, Японія відправить представників до Місії ОБСЄ. 

На переговорах з Порошенко Абе наголосив, що Японія підтримує внутрішні реформи в Україні і надає 1,84 млрд доларів допомоги на їх реалізацію та сподівається, що реформи принесуть гарні результати. Йдеться, як пояснив прес-секретар, про реформи в урядовому, енергетичному та фінансовому секторах. За його словами, у майбутньому Японія розглядає можливість надання Україні 3 млрд доларів на підтримку реформ.

Одним із яскравих прикладів співпраці між Японією та Україною є реконструкція Бортницької станції аерації (БСА) поблизу Києва, зазначив Кавамура. І це, додав він, допомагає задіювати фантастичні можливості Японії у вирішення проблем для киян. На цей проект зокрема японська сторона надає цільовий кредит на суму 108 млрд ієн (18,3 млрд грн).

За словами прес-секретаря, Японія прислухалась до побажань України щодо покращення ситуації у вугільній промисловості, і розглядає питання щодо надання спеціального кредиту. Зрозуміло, зазначив він, що мова йде про ті регіони, які перебувають під українським контролем. 

Ще одним прикладом співпраці у сфері енергозбереження між Україною та Японією пан Кавамура назвав поставку в Україну 1566 автомобілів «Тойота» з гібридним приводом. Ці авто, зазначив він, є гордістю японського автопрому, викиди вуглецю від них на 70% менші, що сприяє покращенню стану довкілля. Вони призначені для побудови нової української держави. Ці автомобілі постачаються виключно міністерству внутрішніх справ. І, як зазначила помічниця прес-секретаря Такако ІТО, «за допомогою цих авто ви створите нову чисту поліцію». 

Як відомо, одним з напрямків розвитку відносин між країнами є контакти між людьми. У цьому плані, повідомив Кавамура, цього року до Японії запрошено сто українських урядовців. Окрім того, додав він, Японія має намір покращити обмін між парламентами обох країн. За його словами, українська сторона попросила, щоб власники дипломатичних паспортів подорожували в Японію без віз.   

Прес-секретар повідомив, що Абе висловив задоволення з приводу ухвалення українським парламентом закону про «Про ратифікацію Угоди між Україною та Японією про сприяння та захист інвестицій» і сказав, що Японія докладатиме зусиль, щоб інвестиції почали надходити якомога швидше. 

Пані Іто зазначила, що ця угода є рамковою, за якою має йти ухвалення інших документів, щоб створити привабливий інвестиційний клімат для японських інвесторів. А це стосується також поліпшення інфраструктури, покращення якості життя, відсутності корупції та встановлення миру на сході України. 

Обом - і пану Кавамура, і пані Іто, які вперше перебувають в Україні, - сподобалась наша країна. «Тут чудова погода, гарна природа. Загалом складається враження, що це європейська країна, і до того ж у Києві не відчувається, що на сході йде війна», - сказала помічник прес-секретаря. 

Зі свого боку пан Кавамура зазначив: «Мене вразило ваше гарне місто, сьогодні якраз ювілей мого весілля, наступного разу я обов’язково візьму з собою дружину».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати