Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чого очікувати від уряду Цирпаса?

Дімітріос ТРІАНТАФІЛУ: Греція буде дотримуватись своїх зобов'язань у ЄС
28 січня, 12:48
ФОТО REUTERS

Нещодавні вибори, які відбулися в Греції, в результаті яких до влади прийшли ліві сили, поставили багато питань щодо майбутньої політики цієї крани в Європейському Союзі. «День» попросив директора Центру Міжнародних та європейських студій при університеті Кадір Хас, Дімітріоса ТРІАНТАФІЛУ розповісти чого очікувати від Афін у співпраці з ЄС, зокрема у питаннях санкцій ЄС проти Росії, і пояснити у чому полягає спорідненість грецьких лівих з Росією. 

- Питання санкцій значною мірою пов’язано зі збитками, яких вони завдали грецьким виробникам сільськогосподарської продукції та експорту. Це досить потужне лобі в Греції, яке новий уряд хотів би зберегти на своїй стороні.

Зростаюча кількість російських туристів є ще однією причиною, чому греки віддають перевагу співпраці, а не конфронтації.

З іншого боку, Греція не збирається грати провідну роль щодо санкцій. Вона підтримуватиме будь-яке рішення, яке ухвалили великі держави-члени ЄС.

Ліві зокрема мають особливу спорідненість з Росією не тільки через минулу ідеологічну спільність, але й тому, що сьогодні Росія, схоже, проектує антизахідне, антиімперіалістичне бачення, яке знаходить порозуміння серед багатьох  прихильників лівих партій. Звичайно, те ж саме стосується більш консервативних християнських виборців, які відчувають схожість з росіянами через православні зв'язки.

Крім того, привабливість Росії пов'язана з тим, що вона є постійним членом Ради Безпеки ООН і тому займає одне з ключових місць у плані ухвалення рішень Ради Безпеки, що стосуються Туреччини (звичайно, це виглядає парадоксально, оскільки частина території Кіпру перебуває під незаконною окупацією так само, як частину України).

Тим не менш, Греція прагне дотримуватись своїх зобов'язань у ЄС.

Я не думаю, що вона буде йти проти рішень ЄС. Афіни не мають серйозних аргументів, щоб виступати проти антикремлівських санкцій. Наскільки я розумію, боротьба щодо типу санкцій, які буде продовжено, зокрема третього етапу санкцій, яких багато хто з великих держав в ЄС не хоче поновлювати, що здається збирається запропонувати, згідно з витоку документу, Високого представника ЄС з питань безпеки і зовнішньої політики. Інші санкції, зокрема ті, які стосуються російської агресії в Криму, очікується, не буде скасовано.

Греція дуже занепокоєна тим, що відбувається в Східній Україні зокрема біля Маріуполя, де знаходяться грецькі поселення. Також Греція стурбована закликами скасувати закон 2012 про засади державної мовної політики. Крім того, міністерство закордонних справ висловлювало стурбованість у зв'язку зі збільшенням ескалації напруженості щодо позиції ЄС і НАТО у цьому конфлікті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати