Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми хочемо зробити «трансфер компетенцій»

Засновник Форуму Global Ukrainians Віолета Москалу — про стратегію народної та культурної дипломатії
08 липня, 11:13
ВІОЛЕТА МОСКАЛУ

Уперше в Києві, 10—12 липня, відбудеться міжнародний Форум Global Ukrainians. Його темою стане «Глобалізація, виклики та можливості для України». Як повідомляють організатори — платформа Global Ukraine — ця конференція стане майданчиком для налагодження комунікації між українцям зі США, Канади, Австралії, країн ЄС та Арабського світу.

Мета Форуму — створити умови для конструктивного діалогу, шляхом консолідації «народних» дипломатів, представників бізнесу, влади та експертної спільноти для пошуку нових джерел і ресурсів економічного зростання України. Серед запрошених учасників на перший форум близько 50 представників української еліти безпосередньо з самої України та діаспори. 

Про деталі, а також особливості конференції Global Ukrainians «День» поговорив з її ініціатором, засновником Global Ukraine Foundation Віолетою МОСКАЛУ:

— Наша ідея полягає не тільки в налагодженні співпраці між українськими лідерами світового масштабу. Це також і координація та розвиток синергії з різними волонтерськими рухами. Ми фокусуємося на наших експатах. Тому Global Ukrainians — це високо освічені люди, які пов’язані глобально.

Ідея цього форуму також у тому, щоб запропонувати стратегію народної та культурної дипломатії через мережу Global Ukraine, щоб держава, таким чином, могла би максимально використати потенціал українців по всьому світу.

Зараз життя стає глобальним, бо технології все змінюють. ХХІ століття буде кардинально новим від попереднього. У ньому відіграватимуть більше значення не гроші, а саме людський капітал та інтелектуальні ресурси.

Українці вже почали одними серед перших жити в цій новій парадигмі. Майдан нас всіх розбудив. Дуже важливо розвивати цю динаміку і збирати людей, які не тільки здатні гарно говорити, але й продукувати нові смисли, а потім робити проекцію на український контент. Наша мета: думати глобально і діяти локально. Ми хочемо зробити «трансфер компетенцій» (залучення інтелектуального капіталу і фінансових ресурсів) із проекцією на Україну.

Ми хочемо надати світові побільше інформації про Україну і створити наш власний порядок денний, а також зробити з України глобальний старт-ап.

Дуже часто форуми та конференції, які відбуваються в Україні, не мають ніяких результатів. Зустрілися, поговорили, розійшлися. А яким чином ви збираєтеся доносити свої ідеї до української влади та контролювати їх втілення?

— Ми контактуємо з усіма державними структурами. Після Форуму ми підготовимо відповідні презентації та представимо їх  Національній раді реформ, парламентським комітетам, МЗС, міністерствам культури і економіки. Однак ми не будемо чекати ніякого «благословення» від влади. До Global Ukrainians належать люди, які вже показали свою ефективність і багато чого досягли та створили. Наші проекти будуть розвиватися незалежно від того чи буде держава їх підтримувати, чи ні. До того ж для реформування інституцій в Україні потрібен час, а у нас вже є готові люди і канали комунікацій, які багато що можуть робити.

На вересень ми плануємо оприлюднити пропозиції нашої стратегії. У нас є чітке розуміння, що цей форум дасть старт для, мінімум, трьох наших проектів.

По-перше, ми плануємо зробити з мережі Global Ukraine бренд для просування інтересів України в світі. Це буде промоція культурних проектів, представлення наших ресурсів, ідей та людей. Ми ставимо перед собою мету розвинути цей лейбл, щоб він став відомим по всьому світу а-ля Alliances francaises.

По-друге, ми обдумуємо створення інформаційного стартапу, щось на кшталт інформаційного агентства типу АFP чи Reuters. У нас є відповідні ресурси і для цього вже зроблено 50% роботи.

По-третє, ми мріємо про Global Ukraine Academy — Університет майбутнього, в якому будуть використовуватися всі цифрові технології, які роблять цей світ глобальним. Ми вже змоделювали, яким чином можна створити цей університет і щоб максимально поширити ці ідеї по регіонах. Але це будуть вже наступні кроки після Форуму...

Хто є вашими партнерами?

— Наш основний партнер — це Фонд «Відродження», якому належить ідея «кристалізувати» цей форум. З самого початку нас підтримав і Фонд Богдана Гаврилишина. Вони сказали, що наша ініціатива — продовження ідеї життя пана Богдана, бо це робота з лідерами, молоддю — на розвиток України. Це й Інститут Кеннана, який цікавиться культурною дипломатією...

Якщо говорити про ЗМІ, то ми, насправді, не шукали багато медіа-партнерів. Зараз тенденція — піарити «сирі» ідеї. У нас інакший підхід. Ми спочатку розвиваємо проект і презентуємо його тоді, коли він вже готовий. Отже, ми шукали специфічних партнерів серед ЗМІ. Тому я звернулася до головного редактора газети «День» Лариси Івшиної з пропозицією генерального партнерства по форуму і по проекту взагалі.

Наша публіка — це окрема каста: люди, які читають розумну аналітику. Газета «День» для нас дуже цінний партнер. Для мене важливо, щоб українці діаспори читали новини про Україну з газети «День», а не брали їх в мас-медіа, які не поділяють бачення відповідальності в журналістиці.

ДОВІДКА «Дня»

Віолета МОСКАЛУ — доктор філософії, науковий дослідник Лотаринзького університету (Франція), міжнародний експерт по реформах державного управління та місцевого самоврядування. Президент-засновник (2004 рік) французько-українського ГО «Обміни Лотарингія — Україна», яке займається розвитком партнерства між французькими та українськими університетами з метою розвитку наукових, культурних та економічних відносин між Францією та Україною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати