Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «критичну масу»

Що треба робити Україні аби стати ефективною державою
28 листопада, 18:37
Фото надано автором

Україну у світі називають чемпіоном по Майданах і відзначають, що українці єдиний у світі народ, якийчас Революції гідностійшов на смерть під прапорами ЄС за європейські цінності. Разом з тим усі відзначають, що Україні поки що не вдається стати ефективною державою, у якій діють європейські цінності, відсутня корупція, панує верховенство права, за що віддавали життя українці на Євромайдані.

Чому Україні попри унікальний потенціал, зокрема і наявність величезних природніх ресурсів, і високоякісний людський капітал, не вдається цього досягти? Відповідь на це питання і намагалися дати українські та європейські експерти під час Дискусійної платформи: «Україна – Європейська країна: важкі культурно-політичні трансформації», яка проходила днями в рамках щорічної конференції Української школи політичних студій. 

Трансформація без революції – як молодь змінить Україну

Голова «Благодійного фонду «Богдана Гаврилишина» Богдан ГАВРИЛИШИНу своєму виступі під назвою «Молодь змінить Україну: трансформація без революції» вважає, що проблема полягає у відсутності при владі, в бюрократії людей, які мають три характеристики. «По-перше, патріотичність: працювати в інтересах держави, а не задля кар’єри чи власного збагачення. По-друге, компетентність: по-справжньому розуміти свою роботу. По-третє, порядність: не брати хабарів, чесно заробляти.А для ефективного управління країною потрібна критична маса таких людей, які володіють усіма трьома характеристиками», наголосив він.

Пан Гаврилишин також зазначив, що для перетворення України в ефективну державу потрібно чотири речі. Повна політична свобода, певний рівень добробуту для всього населення, соціальна справедливість, сімбіоз з біосферою - співжиття з довкіллям, а не руйнування чи засмічення.

Запропонована ним ідея використання молоді для зміни України полягає в наступному: щороку у найбільш розвинуті країни відправляється за гроші фонду десятки груп по сім чоловік молодих українців віком від 20 до 35 років, щоб вивчити їхній досвід і потім запропонувати його українській законодавчій владі для здійснення чотирьох вище названих речей.

Також зусиллями Фонду Богдана Гаврилишина створення політична школа, випускники якої направляються у виконавчу владу. «Ці люди проходять різні стажування в міністерствах і через кілька років їх буде тисячі і вони створять ідеологію і справжній план дій, що робити на законодавчому рівні, на виконавчому. Окрім того, вони братимуть участь у виборах до Верховної Ради і там стануть критичною масою, можливо вони будуть у меншості, але ідеологічно і програмово моральною більшістю», - сказав Гаврилишин. За його словами, всі вони мають названі вище три характеристики: патріотичність, компетентність і порядність.

«Трансформація України буде не можлива, якщо ви не вирішите питання з олігархами»

Чеський політичний діяч, єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства в Єврокомісії (2010-2014) Штефан ФЮЛЕ вважає, що прагнення України стати частиною ЄС трансформує країну, але не змінить географічне положення. «Росія залишиться тут, і ми сподіваємось, що вона залишатиметься в межах міжнародно визнаних кордонів. І про майбутнє, зокрема щодо відносин з Росією, нам треба думати у парадигмі, що «це ми визначаємо правила гри, а не приймаємо правила, які хтось нав’язує нам», наголосив він.

Відповідальність за трансформацію, вважає пан Фюле, не може бути перекладена на когось іншого. «Ніхто не може вам нав’язати зміни, це має бути зроблено всередині країни, українцями.Трансформація України буде не можлива, якщо ви не вирішите питання з олігархами. Тут має бути лише один вибір: бізнес або політика. Якщо ви не відділите олігархів від політики, то ви завжди будете залишатися заручником їх інтересів. Чим скоріше ви це зробите, тим швидше вам вдасться просуватися по шляху реформ. Україні потрібно лідерство, час, друзі, відвага для встановлення власних європейських правил», - наголосив чеський діяч. 

«Якщо ви хочете вступити до ЄС, то повинні змінитись»

Старший дослідник GermanMarshalFund, міністр закордонних справ Словаччини (1991-1992) Павол ДЕМЕШ нагадав, що Словаччина була єдиною країною, яка перервала демократичний процес. Але пройшовши через цей період, вона змінила політичну культуру і політичну систему. І тут якраз доречними є слова пана Гаврилишина про критичну масу, відзначив він. «Ми словаки були спроможними мобілізувати достатню масу політиків, громадянського суспільства, молоді, а також людей, які вірили, якщо ви хочете вступити до ЄС, то повинні змінитись. І це стосується не лише політиків, а всього суспільства – на рівні громадян. І це важливо для вас, коли ви думаєте про зміни в політичній сфері та громадянському суспільстві», - зазначив пан Демеш.

Говорячи про словацькі уроки, він наголосив, що Словаччина багато заплатила за ігнорування розвитку освіти. «Шкіл політичних досліджень, приватних неурядових організації недостатньо, щоб змінити систему. Зараз ми намагаємось мобілізувати систему освіту на всіх рівнях, починаючи від початкової школи до університетів, які не готують політично зрілих, достатньо компетентних людей. І це питання критичної маси, чим більше ви робите для змін в освітній системі, тим краще для вас. Окрім того, вам треба у своїй роботі залучати більше артистів і культурних діячів», - резюмував словацький експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати