Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Шанс на реформування і новий старт»

Що означає відставка Блаттера з посади президента ФІФА
04 червня, 09:45
ФОТО РЕЙТЕР

Відставка Йозефа Блаттера з посади президента ФІФА стала справжньою сенсацією. Адже ще минулого тижня на з’їзді Міжнародної федерації футболу 79-річного Блаттера було переобрано на п’ятий термін. Щоправда голосування відбувалось на тлі великого скандалу. Напередодні за підозрою в корупції в Цюриху було затримано сімох функціонерів ФІФА, а всього цій справі фігурує 14 осіб.

Блаттер пояснив свою відставку тим, що на голосуванні склалося враження, «що багато хто не підтримує мій мандат і мою перемогу». Він закликав якнайшвидше скликати конгрес ФІФА та обрати нового президента і пообіцяв  «сфокусуватися на необхідних реформах».

Між тим, західні ЗМІ та оглядачі пов’язують відставку  Блаттера саме з нещодавніми скандалами. Як повідомляє телекомпанія ABC News, ФБР і прокурори США вивчають причетність Блаттера до корупційного скандалу.

Нагадаємо, що швейцарська прокуратура минулого тижня відкрила справу щодо корупції під час голосування щодо країн-організаторів ЧС-2018 та ЧС-2022, які відбудуться в Росії та Катарі.

«ФІФА тепер, вірогідно, зіштовхнеться з новими закликами щодо переголосування з обох ЧС або до прозорого розслідування того, як країни отримали це право на проведення турнірів», — пише газета The Wall Street Journal. Видання також відзначило, що відхід Блаттера робить ще менш імовірними шанси на проведення ЧС у Росії та Катарі. «Відставка Блаттера може бути лише початком необхідних пояснень та розслідувань. Якщо в голосуванні за країн-господарів були хабарі, потрібно приймати абсолютно нові рішення... Чемпіонат світу має проводити не та країна, яка запропонувала більше грошей», — цитує Bild міністра юстиції Німеччини Хайко Мааса.

Інша американська газета The New York times повідомила, що у справі ФІФА з’явився новий підозрюваний — «права рука» Блаттера, генсек федерації Жером Вальк. За інформацією видання, у 2008 році він перевів з балансу ФІФА $10 млн на рахунок віце-президента організації Джека Ворнера, отриманих від уряду ПАР.

Віце-президент УЄФА, почесний президент Федерації футболу України Григорій Суркіс вважає, що ця відставка дає можливості для необхідних змін у ФІФА та повернення до неї довіри.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц також привітав рішення Блаттера, який очолював ФІФА з 1998 року. «Це дозволить включити дискусії в урядування ФІФА. Це дає шанс на реформування і свіжий старт», — відзначив Шульц у своєму Facebook. І тепер зрозуміло виникає питання хто може стати наступником Блаттера. Одним з фаворитів вважається Принц Алі, який склав конкуренцію Блаттеру на нещодавньому голосуванні. «Я у розпорядженні всіх національних асоціацій, які хочуть змін, у тому числі й тих, хто їх боявся», — заявив він. Про свій намір балотуватися заявив і відомий в минулому французький футболіст Давид Жинола. Однак фаворитом букмекери називають того ж Мішеля Платіні...

Згідно з правилами ФІФА, всі потенційні кандидати повинні грати активну роль у футбольному житті протягом щонайменше двох років і вони мають заручитись підтримкою щонайменше п’ятьох футбольних асоціацій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати