Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Справа Савченко тепер має «знижену» актуальність»

Адвокат Марк ФЕЙГІН розповідає про те, як «в’язень Кремля» може повернутися в Україну
02 жовтня, 11:24
ФОТО REUTERS

У справі української льотчиці Надії Савченко, яку незаконно утримують у Росії, з’явилася нова надія. Вчора Міністерство юстиції РФ заявило, що розгляне питання екстрадиції Надії до України після проголошення вироку. Прес-служба російського відомства відзначила, що це питання може обговорюватися після того, як Україна визнає рішення суду міста Донецьк Ростовської області, де відбувається це судилище.

«Згідно зі статтею 471 Карно-процесуального кодексу (УПК) РФ, у передачі особи може бути відмовлено у випадку... невизнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду РФ або визнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду РФ без встановлення порядку та умов відбуття засудженим покарання», — йдеться у повідомленні прес-служби російського міністерства, яке наводить «Інтерфакс».

Один з адвокатів Надії Савченко Марк Фейгін так прокоментував цю новину: «Заява Мін’юсту РФ свідчить про одну дуже важливу річ: захист Савченко повністю довів невинність Надії. Тому й метушаться».

Він також відзначив, що Україні потрібно погодитися з умовами російського Мін’юсту, а «після отримання Савченко негайно відпустити й реготати вголос, показуючи у бік Кремля пальцем!». Втім, захисник також додав, що в разі визнання Києвом «вироку російського суду», це  «може закрити можливості для оскарження рішення щодо Савченко в ЄСПЛ».

За словами глави правління Центру громадянських свобод Олександри МАТВІЙЧУК (Київ), Мін’юст Росії роз’яснив існуючу процедуру. «Будь-який засуджений на території РФ громадянин України або його представник може звернутися до Мін’юсту і на підставі Конвенції про передачу засуджених може просити розгляду своєї передачі на відбуття покарання на Батьківщині, в Україні», — відзначила Олександра Матвійчук.

Пізніше вдень російський телеканал Russia Today на своєму сайті опублікував заяву прес-секретаря російського президента Володимира Путіна Дмитра Пєскова. У ній йдеться про передчасність передбачення результату суду над Надією та її екстрадицію до України. «Як розвиватиметься цей судовий процес, ми на разі не може передбачати, тим паче ми не можемо втручатися у цей судовий процес», — підкреслив Пєсков.

«День» зв’язався з Марком ФЕЙГІНИМ і попросив його уточнити умови можливого повернення Надії Савченко до України:

— Міністерство юстиції РФ ніколи не робить жодних заяв. Вони швидше відмовчуються й ніколи нічого не коментують. Якщо вони це зробили, то є установка зверху. У цій заяві є посилання на Карно-процесуальний кодекс РФ, але й воно здається «черговим».

В будь-якому разі озвучено умови, за яких Савченко може опинитися на Батьківщині, в Києві. Де-факто, це означає наступне:  «визнайте наш вирок» і «підтвердьте, що в Росії є суд». Не дуже зрозуміло: чи має це зробити сама підзахисна. Проте це неважливо: одна справа визнання вироку, інша — провини.

Якщо йдеться про політичну справу або справу, пов’язану зі спецслужбами, то все це — несерйозні зобов’язання. Україна може не дотримуватися своїх гарантій у справі Савченко. Тобто, згідно з Конвенцією про передачу засуджених до позбавлення волі для подальшого відбуття покарання привезти Надію до України і негайно її відпустити.

Суду в Росії немає і розраховувати на нього не доводиться. Потрібно погоджуватися на всі ці формальні процедури. До того ж, це — своєрідна омерта. І ті, й інші розуміють, для чого все це робиться.

А сама Надія як ставиться до такої альтернативи?

— Надія говорила, що згодна на такий варіант, тому що чекати чогось іншого не доводиться. Тому якщо можна повернутися додому за допомогою таких формальних процедур, то вона точно на них згодна. Ми в неї ще раз про це запитали.

У Донецькому суді ще триває допит свідків. У четвер, зокрема, виступив такий собі Бобров, який нібито є «свідком» того, як Савченко «перейшла кордон». До речі, він заявив, що Надія їхала по дорозі Воронезької області...

Тим часом у Кремлі є певна установка: знімати «українське питання» з порядку денного. Тепер всі борються з тероризмом, «ІДІЛ». Навіщо обговорювати Крим або Донбас, якщо все вирішено? Крим — вже «частина» території Росії. Донбас — це Мінські угоди. Тому всі «щасливі». А справа Савченко тепер має «знижену» актуальність. Не забувайте, що вже минув рік із гаком відтоді, як вона знаходиться в російській в’язниці. Для Кремля ця справа слугувала в суто пропагандистських цілях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати