Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вірменія «розплачується» за дружбу з Москвою

Степан ГРИГОРЯН: «Це — доля народу, який пішов в євразійську інтеграцію»
24 червня, 19:06
ФОТО REUTERS

Жорсткий розгін вірменською поліцією акції протесту в Єревані згуртував вірмен. Учора ще більше людей вийшло на вулиці столиці Вірменії, протестуючи проти підвищення цін на електроенергію. На цей крок зважилася компанія «Вірменські електромережі» — дочка російської енергетичної компанії «Интер РАО», що належить Ігорю Сєчину.

Ініціатором акції виступив рух «Ні грабунку!», який вивів людей на проспект Баграмяна у Єревані. Там же міститься резиденція Президента Вірменії Сержа Саргсяна. Він кілька разів пропонував активістам створити ініціативну групу, аби обговорити цю проблему. Проте демонстранти відреагували відмовою, додавши, що чекають виступу Саргсяна на телебаченні.

Російські й деякі українські мас-медіа одразу ж назвали акції в Єревані «електромайданом». Проте самі вірмени заперечують будь-який зв’язок з українськими протестами. Про це говорить і той чинник, що вірменський протест носить поки що соціальний характер.

ФОТО REUTERS

Якщо навіть події в Єревані були повторенням українського майдану, зазначає портал Hetq.am, то передумови до цього створені бездарним, безвідповідальним менеджментом російської компанії, власника «Вірменських електромереж», що і призвело енергетичну систему до краху і дало привід для соціального бунту через намір відшкодувати втрати за рахунок споживачів».

«День» звернувся до голови правління Аналітичного центру з питань глобалізації і регіональної співпраці Степана ГРИГОРЯНА з проханням прокоментувати акції у Єревані, а також доцільність їх порівняння з українською Революцією гідності:

— У російських журналістів, особливо тих, які дуже ангажовані владою, вже виробився комплекс неповноцінності. Коли вони десь бачать мітинг, то починають підозрювати, що за ним стоять американці і європейці.

У Вірменії все не так. У країні непроста соціальна ситуація і подорожчання електрики на 40% — це дуже істотно. Це подорожчання б’є по кишенях громадян, але бачити якусь політичну підоснову — безглуздо.

Наша електроенергія рівно в чотири рази дорожча за українську. Я уявляю, що б робили українці, якби вам підняли її вартість на 10%. А у нас хочуть зробити, аби електроенергія була дорожча в порівнянні з вашою в шість разів.

Люди, які вийшли на вулиці Єревану, вважають, що підвищення цін на електроенергію нічим не мотивовано. У Вірменії є атомна станція, яка дає дуже дешеву електроенергію. До того ж у нас є і гідроелектростанція.

Втім, у цьому протесті є і щось спільне з Україною. У ньому бере участь молодь, студентські організації, громадський сектор. Різниця в тому, що в Україні політична еліта встала поряд із новою генерацією активістів, а у нас — опозиція хоче встати, але їй важко. На жаль, наша опозиція проросійська і вона голосувала за входження Вірменії в Євразійський союз.

«У ЦІЙ ІСТОРІЇ Є Й ПОЛІТИЧНА ПІДОСНОВА»

— Дуже важливо, що народи України, Молдови і Грузії виступили за підписання Договору про асоціацію з Європою. Це було правильне рішення попри те, що на вас здійснювався і здійснюється величезний тиск, включаючи військове вторгнення. Чому? Вірменія ще минулого року стала членом Євразійського союзу. Результат, який вона отримала, — посилення насильства щодо громадських активістів і журналістів. Як приклад — коли розганяли мітинг, поліцейські побили велику кількість журналістів, мирних демонстрантів. Причому це був сидячий страйк без жорстких гасел. Окрім цього, влада використовувала й вірменський варіант «тітушок» — поліцейських к цивільному. Це — доля народу, який пішов у євразійську інтеграцію. А там — обов’язково б’ють палицями і поливають із гідрантів.

У цій історії є й політична підоснова. Всі енергетичні об’єкти Вірменії перебувають у руках російських компаній. Ні для кого не секрет, що тут задіяні корупційні й неефективні схеми.

Попри те, що росіяни давно володіють ними, вони не провели жодних реформ і не вклали жодних інвестицій. Тому зараз, піднявши ціну на електроенергію, росіяни хочуть скинути на Вірменію всю корупцію і недоліки.

У зв’язку з цим у нас вже був скандал. Керівник компанії «Електронні мережі Вірменії» росіянин (Євгеній Бібін. — Ред.), який отримує зарплату 60 тис. доларів на місяць. Вірмени перейнялися питанням: чому він отримує такі гроші, а ціни за електроенергію зростають? Інший приклад: один із чиновників «Електромереж» офіційно влаштував свій кабінет на... 260 тис. доларів. Люди знову запитали: «Чому?». Відповідь отримали таку, яка дається і росіянам: «Ми знаємо, що ми робимо...».

Проте Вірменія — це не Росія. У нас високий рівень свобод і вірменські власті завжди його підтримували. Ми не відступимося від цього: громадяни мають право протестувати і вимагати у чиновників звіту, куди вони брали ці гроші.

«ЗАРАЗ, БЕЗУМОВНО, ПОСИЛЮВАТИМУТЬСЯ НАСТРОЇ НА КОРИСТЬ ЄВРОПИ»

— Розповідаючи про ці протести, важливо зазначити, що вони не політизовані. Проте на другий день демонстрації вже з’явилися прапори Євросоюзу й України. Що це означає? Це свідчить про те, що вірмени розуміють, в яких країнах є прозорі правила гри і транспарентність.

Наприклад, у Вірменії працюють спеціальні програми ЄС, які зобов’язали наш уряд залучати громадський сектор у процес ухвалення рішень і моніторинг їх виконання. У проектах, які здійснюються з Росією, — все закрито. Зараз у Вірменії, безумовно, посилюватимуться настрої на користь Європи. Тим часом вірмени виступатимуть проти такої державної і корупційної політики Росії.

Я думав, що після вступу Вірменії до Євразійського союзу росіяни вкачуватимуть сюди величезні гроші, аби показати, як добре, що вірмени приєдналися. Нам обіцяли мало не безкоштовний газ. А зараз ті, хто це обіцяв, — підняли ціни.

Зараз ми бачимо, як на прикладі Вірменії розкриваються механізми обману Євразійського союзу. Це дуже важливо для України, Молдови і Грузії, що ще раз підкреслює правильність їхнього вибору.

Тобто у Вірменії приходить розуміння того, що це — плата за зближення з Москвою?

— Безумовно. Найголовніше, що ця тема вже почала обговорюватися і у вірменській бізнес-еліті. Євразійські правила гри дуже підозрілі, і наш бізнес зазнає величезних труднощів. Бізнесмени бачать, що до подорожчання їхнього бізнесу додалися ще і корупційні ризики. Але найголовніше — недосконалість механізму ЄАЕС.

«ПРИ ВСІХ СВОЇХ ПОМИЛКАХ НАША ВЛАДА ЧАСТО ПРОЯВЛЯЄ ПОСТУПЛИВІСТЬ»

Як би ви спрогнозували подальший розвиток ситуації? Чи піде влада на поступки протестуючим?

— Це хороше і ключове питання. Наш досвід показує, що Саргсян проявляє гнучкість. Сподіваюся, він вчинить так і цього разу. При всіх своїх помилках вірменська влада часто проявляє поступливість і у внутрішній, і в зовнішній політиці. Те, що Саргсян посилає меседжі про готовність до зустрічі з активістами, — це позитивний сигнал. Якщо цієї гнучкості не буде, то події можуть піти за дуже поганим сценарієм і владі буде дуже складно. Коли в країни багато нафти і газу (ви знаєте, про кого я зараз говорю), то за рахунок цього можна пригнічувати громадянське суспільство. У Вірменії немає таких ресурсів. Наші засоби — це наші громадяни. Якщо влада піде на придушення протестів, вона буде дискредитована в Європі і США, від яких отримує підтримку. Саме від них Єреван отримує підтримку, а не від Росії.

Хороший варіант — заморозити рішення щодо підвищення цін і почати дискусію в суспільстві. За Конституцією Президент Вірменії має таке право.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати