Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Змарнована можливість»

Експерти — про причини скасування зустрічі між Дудою і Порошенком
28 травня, 19:57

Досить показовою вийшла історія з можливим візитом Президента України Петра Порошенка до Варшави. Нагадаємо, два дні тому речник Президента Святослав Цеголко заявив, що у Порошенка запланована у Польщі зустріч з Анджеєм Дудою та Броніславом Коморовським.

Однак згодом польські ЗМІ повідомили, що Анджей Дуда збирається до Брюсселю і не зможе зустрітися з Порошенком. Зважаючи на те, що Дуда у серпні офіційно очолить Польщу – це поганий сигнал. Трохи згодом Президент Порошенко взагалі скасував запланований візит до Польщі, де він мав зустрітися з діючим президентом Коморовським і відвідати матч фіналу Ліги Європи «Дніпро» - «Севілья».

В цьому контексті є один дуже показовий момент. Заступник президентської адміністрації Валерій Чалий в тижневих «Подробицях» на «Інтері» в день польських виборів, коли ще не було відомо про перемогу Дуди, висловив свою особисту думку: «Я побажаю успіхів Коморовському…». Побажав… Навряд чи такі висловлювання чи взагалі зовнішню політику можна назвати далекоглядною.

Дісталося і Дуді. Польський впливовий часопис Gazeta Wyborcza розкритикував рішення новообраного президента: «Порошенко не є якимось президентом, від якого можна відмахнутися. Це сусід, в якому Польща дуже зацікавлена. Парламентські формальності могли б почекати». Газета також додає, що рано чи пізно Порошенко зустрінеться з Дудою. «Анджей Дуда міг послати чіткий сигнал усьому світу, що Україна настільки важлива для нього, як і для будь-якого польського президента. Ця можливість була змарнована. Шкода», – наголошує видання.

За словами аналітика Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджея ШЕПТИЦЬКОГО, «це не дуже добрий початок відносин між Польщею та Україною». «Існують різні інтерпретації цього. З однієї сторони кажуть, що Дуда та його середовище негативно сприйняли те, що Порошенко не привітав одразу Дуду з його перемогою на виборах президента Польщі. Порошенка навіть випередив Путін», – розповідає Анджей Шептицький.

На думку пана Анджея, можливо Порошенко запізнився з привітанням Дуди, оскільки його перемога стала несподіванкою для Києва. А от відмову Петра Порошенка приїхати до Варшави пан Шептицький називає «кращим виходом з ситуації» – щоб пізніше «не обговорювали це».

Політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир ГОРБАЧ вважає, що «нічого страшного не трапилося», тим більше, що до своєї інавгурації, Дуда – приватна особа. «Те, що ця зустріч не відбулася, обумовлено польськими внутрішньополітичними причинами, а не з українсько-польськими відносинами. Порошенко тут ні до чого: його візит не був головним мотивом для рішення польських політиків. Думаю, що це Дуда не хотів зустрічатися з Коморовським у цьому контексті», – вважає експерт.

Пан Горбач також наголошує, що Дуда – «неофіт у великій політиці», а його  партія «Право і справедливість» «користується не особливим авторитетом за межами самої Польщі – у Брюсселі та європейських установах». «Для «ПіС» надзвичайно важливо підвищити свою значимість, свій вплив у Брюсселі. Тому для Дуди і його партії Україна «може почекати», принаймні до інавгурації. Особисті відносини Порошенка з Коморовським теж зіграли свою психологічну роль», – резюмує Володимир Горбач.

Звичайно, є внутрішньопольський аспект, де існують свої стосунки між політиками. Для України мають бути свої висновки. Як не крути, але всі ці індикатори – програшні для влади. Адже для України в нинішні складні часи важлива і політична, і спортивна, і взагалі переможна складова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати