Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кожне місто зобов’язане приймати такі виставки»

У місті корабелів урочисто закрилась щорічна XV Міжнародна фотовиставка «Дня»
25 липня, 17:42

25 липня, у музеї “Старофлотські казарми” завершилися дні “Дня” у Миколаєві. Як спецпроект газети фотовиставка вже вп'ятнадцяте подорожує містами України, але до Миколаєва завітала вперше. За словами директора музею Володимира Михайлова, впродовж місяця виставку відвідали понад 800 жителів та гостей міста. Але саме день закриття став одним з найбільш відвідуваних. Окрім переможців фотовиставок минулорічних років і лауреатів премії “Золотий “День”, експозиція поповнилась новими нетривіальними і експресивними творами актуальної тематики. Зокрема, найбільш популярними стали фотографії, зроблені під час подій на Майдані.

Як написав у книзі відгуків один з відвідувачів виставки: “Досить неоднозначно ставлюсь до зимових подій в Києві, але серія фото “Євромайдан” вразила своєю глибиною. Не менше вразили і фотографії про протести в Туреччині. Нехай буде мир!”.

Серія фотографій  про Майдан фотокореспондентів “Дня” не залишила байдужими нікого. У скриньці для голосування за найкращу роботу у номінації “Приз глядацьких симпатій” ці фото набрали таку ж кількість голосів, що й переможець — робота “І так 12 років” Миколи Затовканюка (м. Луцьк). Єдине, що глядачі так і не змогли визначити для себе найкраще фото, зроблене під час зимових подій на Майдані, та й, судячи з усього, не ставили перед собою такої мети, вписуючи в анкету просто слово “Євромайдан”. Як пояснили відвідувачі фотовиставки, всі роботи з серії — рівносильно вражаючі. Серед лідерів також — роботи Тетяни БАРИБІНОЇ “Трипільське коло” (м. Миколаїв), Олександра СИНЕЛЬНИКОВА “Ранок утрьох” (м. Одеса) і Олександра СИНИЦІ “Залицяльник” (м. Київ).

“Актуальність виставки — у самих фотографіях. Тому що вони відображають дійсність нашої країни. Кожне місто зобов'язане приймати такі виставки. І не тільки обласні центри, але й районні. Щоб усі громадяни нашої країни бачили, що відбувається в нашій державі. Ми були б дуже раді бачити оновлену виставку в нашому місті і у нашому музеї знову. Подібні заходи надзвичайно позитивно впливають на розвиток суспільства і культури в Миколаєві і регіоні. Ці фотографії несуть нові віяння. Люди з різними поглядами приходять сюди: знайомляться, спілкуються, обмінюються думками, і це дає поштовх до формування нових позицій. І від цього ми стаємо багатшими, — говорить Володимир МИХАЙЛОВ, директор краєзнавчого музею “Старофлотські казарми”. — Мені особливо подобається робота Олександра Синельникова з Одеси – “Ранок утрьох”. Дід передає онукові свій багаж досвіду і знань, на задньому плані пасеться корова. Це приносить позитив і вселяє надію про настання найближчим часом мирного життя”.

«ЦЯ ВИСТАВКА — НАША СУЧАСНА УКРАЇНА, ВІД МАЛЕНЬКОГО ХЛОПЧИКА НАД БУКВАРЕМ ДО НАТРУДЖЕНИХ РУК БАБЦІ»

Важливим гостем фотовиставки став полковник Юлій МАМЧУР, який прийшов разом з дружиною Ларисою. Найбільше йому сподобалися фотографії «Літо у бабусі» Наталії Джерук з міста Херсон і «Ранок утрьох» Олександра Синельникова з міста Одеса. “Із великим задоволенням разом із дружиною відвідали виставку. Дуже вдячні за запрошення. Уся ця виставка — наша сучасна Україна, багатогранна, різнокольорова, від маленького хлопчика, якого ми бачили над букварем, якому важко вчитись, до натруджених рук бабці. Якщо буде нагода відвідати ще раз таку виставку, буду також дуже вдячний. Адже моє життя військове: сьогодні тут, завтра в іншому місці, - говорить Юлій Мамчур. - Зараз всі дещо забули про кримські події. Більше зараз ми бачимо інформації про те, що відбувається на сході країни. Багато хто свідомо туди пішов, кладе своє життя заради незалежної України. Хочеться вклонитись їм за їхній вибір”.

Крим, березень, 2014. Фото Reuters

Відвідувачам церемонії було цікаво зустріти на закритті виставки голову Миколаївської обласної ради Тараса КРЕМІНЯ, який назвав фотовиставку «Дня» живою історією і зауважив, що наступного року не варто занижувати планку: «Коли готуються такі виставки, то перш за все думають про живу історію і живу пам’ять, яка має бути зафіксована. А її осмислення і інтерпретація приходить значно пізніше. У кожного з нас є найдорожчі фото, і деякі з них відображають історію нашої країни. І в моменти творення фотографій потрібно думати не про майстерність, а про живу історію, яка відбувається на наших очах. Сьогодні ця виставка задає певний темп і здобула висоту. І наступного року ми не повинні знижувати планку і втрачати рівень. Про образ Миколаєва: один з найголовніших імперативів, які ми маємо донести до людей, що Миколаїв – місто транзитне, місто транснаціональне. Але в той же час – соборне, єдине і унітарне».

«Є багато унікальних речей, на які дивишся і серце радіє. Надзвичайно подобається серія про Євромайдан. Я сам був там в ніч з 30 листопада на 1 грудня. Ці фото дуже потрібна і унікальна річ, яка варта уваги. Україна очима газети “День” виглядає правдиво, справедливо і чесно. Тому хочеться, щоб та правда завжди мала місце. Ми звикли жити по брехні і це найстрашніше.» - говорить директор школи Микола МАТІЮК.

«Усі виставлені фото дуже професійно зроблені: і дитина з букварем, і старенька бабуся. Подивіться на руки цієї жінки – кожен штрих, кожна деталь ясно постає. А фотографії про Євромайдан: дуже зворушливо. Фонд виставки дуже різноплановий. Україна колоритно постає у ній. Кожна робота просто неоціненна. Сподіваюся, ще будуть у Миколаєві такі виставки – розповідає Анна БОЧЕВА, співробітниця музею – Я як робітник мала змогу весь місяць знайомитись із цими фото. Але й в останній день дуже хочеться знову на них подивитись. Як уперше. У експозиції ще й дуже важлива виховна функція. Наприклад, фото дитини із курчам – мов підручник із любові до світу для всіх дітей. Дорослим серія «Євромайдан» допоможе подумати над усіма подіями, що стаються, може змінити погляди, у новому світлі представити наших політичних лідерів».

«МАРШРУТОМ №1” ГАЗЕТА “ДЕНЬ” ЗАДАСТЬ НОВИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ТРЕНД»

Невипадково саме сьогодні презентували новий — липневий — номер “Маршруту №1. Ольвія”, адже присвячений він Миколаївщині: від античності до сучасності». Давній друг та партнер редакції Гліб ГОЛОВЧЕНКО — секретар НСЖУ,  директор Коледжу преси та телебачення, тримаючи примірник глянцю, ділиться очікуваннями: “Я хочу побачити в “Маршруті №1”, який меседж передає всій Україні Лариса Олексіївна, яким закликає побачити Миколаїв. Можливо, це і стане визначенням для нашого міста на подальші роки. Свого часу головний редактор «Дня» Лариса Івшина зрозуміла, що є деяка особливість в тих людях, які живуть тут, у Миколаєві. Цю позитивну відмінність й потрібно показати і Україні, і світу. Маємо надію, що цим “Маршрутом №1” газета “День” задасть новий інформаційний тренд.”

Відвідувачі з цікавістю гортали “Ольвійський” випуск та із задоволенням ділилися враженнями: “Я дуже рада, що про Миколаїв заговорили. Мені приємно, що моє місто стало центром такого чудового глянцю. “Маршрут №1” вражає. Він напрочуд пізнавальний! Найбільше мені сподобався матеріал “7 “чудес” Миколаєва”. – говорить Марина СТЕПАНОВА, гостя виставки – Приємно, що згадали про Ольвію — нашу важливу пам'ятку, там багато старовинних залишків. Туди повинні їздити, проводити різноманітні зустрічі. Там має звучати музика, щоб відчували — місто живе!”.

В день закриття музей наповнився живими враженнями і думками.  Сотні відвідувачів, серед яких і постійні гості і «новачки», — роздивлялися фотографії, гортали новий “Маршрут №1. Ольвія”, купували книжки та футболки “Дня”, і обмінювалися думками, дискутували, ділилися враженнями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати