Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Азов» повернувся додому

Проте вже через вісім діб 150 бійців знову вирушать на передову
16 вересня, 12:55
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

З самого ранку на Софіївській площі бійців очікували рідні, друзі та усі небайдужі городяни. Ольга Кряк — волонтерка батальйону, — зустрічає хлопців з жовто-блакитним букетом хризантем. На базі «Азову» вона працює кадровиком, займається упорядкуванням особових справ бійців, але сама дівчина мріє одного разу вирушити у бій з ними: «Ці хлопці мені дуже близькі. Я живу на тренувальній базі «Азова», і за той час, поки ми перебували там, ми дуже здружилися. Але, звісно, чекаю найбільше свого хлопця, якого не бачила вже два місяці. Він поїхав туди у перших числах липня. Був і під Мар’їнкою і під Іловайськом. Загалом, у всіх найбільш жорстоких боях, де брав участь наш батальйон.

Серед зустрічаючих — і боєць батальйону з позивним Стаф, який місяць тому через поранення та втрату ноги змушений був покинути службу. «Я був у багатьох місяцях, — розповідає Стаф, — а під Мар’їнкою ми підірвалися на фугасі. Так я втратив ногу. Я був ще на Майдані, туди пішов виправляти помилки наших батьків, які у минулому не могли контролювати владу. На схід поїхав захищати нашу державу, щоб у майбутньому, коли у мене будуть діти, їх не били та не принижували за те, що вони українці».

До пораненого друга прибулі бійці підходили у першу чергу. На схід Стаф їхати не може, тому просив хлопців наступного разу не знищувати ворогів самостійно, а привезти кілька і для нього.

Олександр зі Львова після двох місяців на сході сповнений оптимізму та віри у перемогу. «Поїхав я на початку літа і не пошкодував про це. «Відмайданив» я три місяці, повернувся додому, подивився на цей безлад і зрозумів, що треба щось робити. Думаю, події будуть розвиватися погано, але погано для наших ворогів. Я не українець за національністю, але громадянство маю українське і готовий захищати свою країну», — розповідає хлопець.

Відпустка у хлопців вийде не довгою, через вісім діб вони знову повернуться в зону АТО, розповідає командир батальйону «Азов» Андрій Білецький. «Ці хлопці були у батальйоні від самого початку. Зрозуміло, що за такий короткий час їм не вдасться повністю відпочити, багато хто не бачив своїх рідних вже кілька місяців. Ці лічені дні дадуть їм хоч якусь можливість для «розгрузки». Це добровольці, вони самі обрали такий шлях, але ж вони теж не залізні, їм потрібен відпочинок. Ми впевнені, що після відпочинку усі хлопці знову повернуться в стрій», — розповідає комбат.

Бійці, які повернулися на ротацію, брали участь у жорстоких боях у Донецьку, під Мар’їнкою, Новим Світом, Маріуполем, Іловайськом та Новоазовськом. З початку бойових дій батальйон втратив 13 хлопців, ще 56 бійців отримали серйозні поранення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати