Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Де народилась Роксолана?

14 липня, 00:00

Вчора у Чемеровецькій центральній райбібліотеці (Хмельницька область) відбулася читацька конференція, присвячена 500-річчю від дня народження славетної Роксолани. Відзначаючи разом з усім світом цю круглу дату, тихе містечко вважає, що українка, яка з рабинь-одалісок вибилася в султанські жони, потрясла усю безмежну Османську імперію та Європу, народилася 1505 року саме у Чемерівцях.

Що стосується дати, то ніхто й ніде проти неї не заперечує. Інша річ — місце, за яке Чемерівці, образно кажучи, змагаються з Рогатином. Мають на те деякі «залізні» аргументи. 1919 року письменник і громадський діяч свого часу Осип Назарук, перебуваючи у Кам’янці-Подільському, неподалік від Чемеровець, пише історичну повість «Роксолана. Жінка халіфа й падишаха (Сулеймана Великого), завойовника і законодавця». Письменник відзначає, що «польський посол Твардовський, який був у Царгороді у 1621 році, чув від турків, що Роксолана походить з Рогатина., інші вістки кажуть, що вона походить із Стрійщини. Відомий поет, Міхал Гославський пише, що з містеска Чемерівці на Поділлі». «Про те, що дочка священика Анастасія Лисовська, відома в історії під іменем Роксолана «з Чемеровець родом», йдеться і в історичній повісті Михайла Орловського «Роксолана, или Анастазия Лисовская», надрукованій у «Подольских епархиальных ведомостях» від 1882 року», — говорить для «Дня» місцевий краєзнавець Іван Козелецький.

Посилаючись на «Роксолану» Павла Загребельного, іншу белетристику, учасники читацької конференції у бібліотеці шукали компроміси. Мовляв, народитися вона могла у Чемерівцях, а зростати — у Рогатині, де одержав парафію батько майбутньої наложниці, а потім повелительки Османської імперії. Були одностайні, що народилася таки в Україні, за яку вболівала всією душею до останніх своїх днів. Також знайшли пояснення, чому Анастасія стала Роксоланою: «Венеціанські посли-баіли у своїх донесеннях із Стамбула називали її Роксоланою, бо так латиною звали всіх руських людей». Одначе зробили висновок, що ліпше до пошуків місця народження Роксолани вдалися історики, ніж літератори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати