Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фокстрот на Андріївському узвозі

15 травня Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відзначатиме день народження письменника новою виставкою, читанням і... танцями
14 травня, 11:20
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нагадаємо, 22 роки тому будинок Булгакова відкрив свої двері для відвідувачів, тобто свято подвійне — це і день народження музею. На сайті музею можна прочитати таке оголошення: «Усім, хто хоче взяти участь у святкуванні дня народження Михайла Булгакова! Цього дня ви зможете прочитати свій улюблений уривок будь-якого твору Булгакова рідною мовою чи мовою, якою ви володієте. У нашій бібліотеці є видання книжок Булгакова 36 мовами світу. Приходите заздалегідь й обирайте!»

Традиційні Булгаковські читання біля пам’ятника письменникові (робота скульптора Миколи Рапая) розпочнуться о 18.00, цього року в них візьмуть участь студенти Київського університету ім. Б. Грінченка, друзі музею і всі, хто відгукнувся на оголошення. А потім відбудеться танцювальний флешмоб для всіх охочих станцювати фокстрот на честь дня народження письменника. Підготовка до веселої акції велася серйозна, зокрема й репетиції за участю танцювальної студії Arthur Murray Dance Studio Kyiv (на сцену перетвориться подвір’я музею та Андріївський узвіз).

Чому фокстрот? Цей танець — сучасник Михайла Булгакова. Нагадаємо, винахідником фокстроту називають актора Гарі Фокса, часом народження фокстроту — літо 1914 року, а в 1920-ті його почали танцювати і в колишньому СРСР. Перша дружина Булгакова, Тетяна Миколаївна Лаппа, згадувала, що фокстрот танцювали у них удома, щоправда, невідомо, чи танцював сам Михайло Опанасович, але назва танцю зустрічається на сторінках його творів — у п’єсі «Зойчина квартира» і в романі «Майстер і Маргарита». У знаменитих сценах «у Грибоєдові» і на великому балу у Воланда звучить фокстрот «Алілуя» американського композитора Вінсента Юманса. Наприкінці 1920 р. наші громадяни вперше почули Вінсента Юманса у виконанні оркестру Олександра Цфасмана, родоначальника радянського джазу. Завдяки студійному запису мелодія фокстроту стала популярною. Науковий працівник Музею Булгакова Світлана Пугач, один з організаторів флешмобу на Андріївському, розповідає: «Фокстрот — дивовижний парний романтичний танець, він вирізняється легкістю і елегантністю, м’якістю і свободою рухів, плавністю і маневреністю. У виконанні фокстроту ми бачимо символічний зв’язок епохи Майстра із сучасністю, адже музика і танець, як спогади, зупиняють час і з’єднують епохи». А ще гості ознайомляться з експонатами нових надходжень музею. Це оригінали 14-ти листів Михайла Булгакова матері, сестрам, кузенові, перші публікації письменника в газетах і книжках із дарчими написами, рідкісні фотографії членів родини, програмки владикавказьких вистав і виступів та інші унікальні раритети з родинного архіву Булгакових-Земських.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати