Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книжковий дощ і «День» – у місті корабелів

27 червня, 15:43

26 червня у галереї Миколаївського обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми» (вул. Набережна, 29) стартувала експозиція кращих робіт щорічного Міжнародного фотоконкурсу від газети «День», яка триватиме до 20 липня. На урочисте відкриття виставки завітала головний редактор «Дня» Лариса Івшина, голова Миколаївської обласної ради Тарас Кремінь, чимало діячів культури й освіти, журналісти, бізнесмени. Такий інтерес до заходу — не випадковий, адже Дні «Дня» у Миколаєві відбуваються вперше. Гостей не злякав навіть літній дощ, який не раз припускався над містом. «На виставку я завжди покладала особливу місію. Це – народний фотомоніторинг українського життя. Дуже важливо, що на таких заходах українці бачать одне одного, виговорюються. Сама розбуджена душа шукає відповіді на запитання. Тому мені дуже приємно, що сьогодні на відкриття завітало багато людей, — зазначила у вступному слові Лариса ІВШИНА. — Цікаво побачити, яка робота стане улюбленою для миколаївців. Її ми подаруємо гостинному музею на згадку про перебування фотовиставки».

Знаково, що після відвідин Волині, Львівщини, Сум Донецька фотовиставка «Дня» завітала на південь України. Сьогодні Миколаїв – фактично прифронтове місто. Нещодавно тут теж вирували революційні події, люди виходили на площі, щоб захистити свій край від проросійських провокаторів і адептів «Русcкого мира». Чітка проукраїнська позиція більшості місцевого населення розвінчала міфи про «юго-восток», творені кремлівською пропагандою. Тепер у місті корабелів мало хто наважиться вийти на мітинг із російським триколором. Це  може погано закінчитися для такого сміливця, кажуть миколаївці. Хоча напруженість від загальнодержавного неспокою тут теж відчутна. Водночас місто продовжує жити культурним життям. І Фотовиставка «Дня», як зізналися самі відвідувачі, стала важливою емоційною підтримкою, духовною єдністю Миколаєва з усією Україною.

«Нам не вистачало «свіжого» повітря. Своїм візитом газета «День» створила в Миколаєві справжнє диво творчості й розумного спілкування, – говорить друг і партнер «Дня», секретар НСЖУ, директор Миколаївського коледжу преси та телебачення Гліб ГОЛОВЧЕНКО. – Важливо, що цій події активно сприяли обласна та міська влада, а також меценати. Без друзів велику справу робити неможливо. Я дякую кожному авторові, читачеві й глядачеві, який робив усе можливе, щоб ми зібралися в чудовій залі краєзнавчого музею «Старофлотські казарми». Виставка стала культурним та емоційним перезавантаженням міста».

До міста корабелів «День» привіз 160 світлин від авторів із усієї України. Ці роботи було визнано кращими за результатами попереднього, вже п’ятнадцятого за ліком, Фотоконкурсу «День-2013». Фото представлені в різних рубриках: «Світ очима дітей», «Життя як воно є», «Особистості», «Український світ». Окремий розділ присвячено подіям «Євромайдану» Як зізнаються перші відвідувачі, представлені роботи віддзеркалюють усе розмаїття нашої країни, менталітет народу, його характерні портрети і пейзажі, «живі» емоції буденних і урочистих подій.

«Газету «День» ми знаємо, виписуємо давно. Особисто я для себе відкрила в ній чимало з історії України. Тому, дізнавшись, що в Миколаєві буде Фотовиставка «Дня», я одразу вирішила, що обов’язково потраплю на відкриття, — ділиться враженнями бібліотекарка Анна Трунова. — Найбільше сподобалися життєствердні позитивні фото. Наприклад, «Хазяї». Або ті, де відображено людський труд. Після перегляду переповнюють хороші емоції — це головне. Гадаю, миколаївці оцінять виставку».

«Фотографії — вражають. Цей проект, на мою думку, один із кращих і найважливіших проектів «Дня». Світлини — як сукупний образ України, — зауважила на відкритті виставки виконавчий директор Миколаївського прес-клубу Людмила САВКОВА. — Я побачила в портретних знімках, в обличчях і очах людей — мудрість, біль і водночас надію. А ще — готовність не просто чекати зміни, а боротися за них. Емоції, що викликають представлені в Миколаєві світлини, здатні змінювати людей. Дякую виданню «День» та головному редактору Ларисі Івшиній, що поділилися частинкою цих емоцій і надій з миколаївцями. Сьогодні це особливо важливо, адже об’єднує всіх нас».

На відкритті фотовиставки чимало гостей отримали подарунки. «Розумний багаж» у вигляді популярних книжок з «Бібліотеки «Дня» меценати подарували багатьом школам, ліцеям, книгозбірням області й міста. Усього – близько 50 літературних наборів. До цієї корисної справи активно долучився Фонд сприяння ініціативам газети «День», який тісно співпрацював із миколаївськими партнерами нашого видання. «Я вдячний партнерам, які допомогли влаштувати Дні «Дня» в Миколаєві на високому рівні. Це, передусім, голова обласної ради Тарас Кремінь, Український союз промисловців і підприємців, компанія «Нібулон», директор музею «Старофлотські казарми» Володимир Михайлов, директор Миколаївського коледжу преси та телебачення Гліб Головченко та інші, – зазначає голова Фонду Микола ГРИЦЕНКО. – Виставка дуже вчасно приїхала до Миколаєва. Це відчули всі організатори та учасники. Так ми хочемо підтримати проукраїнські й проєвропейські сили на півдні України. Сподіваюся, що люди, які відвідають виставку, сповняться єдиною Україною, адже ці фото демонструють нашу єдність – від заходу – до сходу, з півночі – до півдня. І це – надзвичайно актуально сьогодні».

Своїми враженнями від співпраці поділилася начальник інформаційно-організаційного відділу компанії «Нібулон» Алла Юрчук, яка підтримала проект. «Нібулон» і газету «День» об’єднують такі риси, як патріотизм, українськість і європейський вектор розвитку. Коли нам запропонували долучитися до акції з подарунку книжок, ми залюбки долучилися. Ця література якраз і допоможе виховати патріотизм у тих учнів, які її читатимуть», —  зазначила Алла Юрчук.

Нагадаємо, що в залі музею «Старофлотські казарми» відвідувачі можуть не лише познайомитися з кращими роботами фотоконкурсу, а й зарядитися іншими інтелектуальними ін’єкціями від «Дня». Наприклад, придбати свіжі номери газети і глянцю «Маршрут №1», передплатити «День» до кінця року або купити популярні книжки з нашої «Бібліотеки: «Підривна література», «Бронебійна публіцистика», «Сила м’якого знака» та інші.

Після відкриття фотовиставки в прямому ефірі телеканалів ТАК-ТV та Миколаївської ОДТРК відбувся круглий стіл на тему «Інтелектуальна єдність Півдня з країною». Керівники області й міста, науковці, журналісти говорили про інформаційну атмосферу в країні, важливість діалогу між регіонами, потребу у «вирощуванні» позитивних смислів. Присутнім демонстрували кадри з життя міста останніми тривожними місяцями, боротьбу за демократію і гострі діалоги в студії прес-клубу ТАК-ТV. Важливо, що Миколаїв порушує серйозні теми на локальному рівні. У цьому – особлива заслуга місцевих медіа. «Нам треба зважитися виходити за межі своїх анклавів, творити комунікації, тісні зв’язки. Нам дуже багато є що сказати одне одному, – зазначила на круглому столі Лариса Івшина. – Я згадую колонку у Facebook відомого донецького автора Дениса Казанського. Він написав, що раніше тему Голодомору вважав нагнітанням, перебільшенням. Але після подій, які сколихнули всю країну, він зрозумів, що українців могли вбивати цілеспрямовано. Нам потрібно навчитися себе захищати, побудувати сучасну армію, оточити солдата всенародною любов’ю. Крім всього іншого, держава повинна підтримувати цей пієтет і бути суворою в розподіленні коштів. Тому багато речей, які ми зараз відчули по-новому, журналісти мають правильно донести до суспільства».

Голова Миколаївської обласної ради Тарас Кремінь залишає вдячний автограф "Дню" у книзі відгуків

Лариса Івшина знайомиться з експозицією музею «Старофлотські казарми»

Гліб Головченко і Лариса Івшина під час круглого столу «Інтелектуальна єдність Півдня з країною»

Більше про дискусію за круглим столом і нові враження від відкриття Фотовиставки «Дня» в Миколаєві читайте згодом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати