Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми будуємо міліцію патріотів»

«День» поспілкувався з бійцями батальйонів «Харків-1» та «Слобожанщина», які забезпечують порядок у обласному центрі на межі із зоною АТО та беруть участь у бойових діях на Донбасі
24 жовтня, 11:17
БІЙЦІ БАТАЛЬЙОНІВ СПЕЦПРИЗНАЧЕННЯ МІЛІЦІЇ «ХАРКІВ-1» ТА «СЛОБОЖАНЩИНА» ВЖЕ ДВІЧІ ВИХОДИЛИ НА ПЛОЩУ СВОБОДИ В ХАРКОВІ, ЩОБ РОЗПОВІДАТИ ГОРОДЯНАМ ПРО СВОЮ РОБОТУ / ФОТО ОЛЕНИ СОКОЛИНСЬКОЇ

Бійці та офіцери батальйонів спецпризначення міліції «Харків-1» та «Слобожанщина» вже двічі виходили на площу Свободи в Харкові, щоб спілкуватися з городянами та розказувати про свою роботу. «Багато хто не знає, чому ми з’явилися та які завдання виконуємо. Люди бачать, що Харків обминули жахи Донецька та Луганська, але не знають, хто саме захистив місто», — розповідає біля стенда з фотографіями, зробленими в місцях бойових дій, офіцер батальйону «Харків-1» Олексій Ведмідський.

Вони стали на захист Харкова в квітні, коли місцева міліція остаточно продемонструвала неспроможність боротися з проросійськими шабашами в самому центрі міста та нестачу патріотизму серед її членів. По всій країні розійшлися відео, як вночі 6 квітня 2014 року агресивні молодики з російськими триколорами та гвардійськими стрічками зайняли будівлю Харківської ОДА, дружньо вітаючись з людьми в уніформі міліції, які їм нічим не перешкоджали, а інколи й допомагали. Вже 7 квітня проросійські бандити на площі розбивали бітами голови людям з українськими прапорами, знову при «невтручанні» та бездіяльності міліціонерів. Саме тоді багато громадян усвідомили беззахисність перед загрозою наступу криміналу, фінансованого Росією, та вирішили створити нову добровольчу патріотичну міліцію, розказує офіцер батальйону «Харків-1» Олексій Ведмідський, бо система звичайної міліції виявилася повністю деградованою.

 «Прийшли ті, хто був незадоволений роботою в міліції та бачили зростаючу загрозу для мирного життя. Тому з’явилася ця принципово нова народна міліція. Наші люди не можуть миритися з системою поборів. Крім того, в міліції ні про яку фізичну підготовку або стрільби мова взагалі не йде. У нас — щоденні тренування. І хлопці намагаються їх не пропускати. Звичайні міліціонери вважають нас «білими воронами», а нам соромно навіть одягти синю форму ППС, бо люди сплутають нас з тими, хто бере хабарі. Міліція себе зганьбила», — пояснює Олексій Ведмідський, одягнутий у камуфляж.

Все літо бійці «Харкова-1» стояли на блокпостах на кордоні з Луганською областю та перешкодили багатьом спробам провезти у місто зброю та набої. Також бійці з червня брали участь у бойових діях на Донбасі, в районі населених пунктів Гранітне та Волноваха, і досі зайняті в забезпеченні там порядку. Зараз більша частина батальйону перебуває в зоні АТО. Ті бійці, що працюють в Харкові, ведуть спостереження за стратегічними об’єктами у місті, патрулюють вулиці під час важливих масових заходів та постійно тренуються. Міліція справжніх патріотів без корупції та хабарництва — так характеризують себе бійці батальйонів «Харків-1» та «Слобожанщина».

У складі «Харкова-1» здебільшого молоді хлопці, також є патріотично налаштовані ветерани МВС до 43 років, фізична підготовка яких дозволяє їм витримати важкі навантаження та тренування. Записувалися до батальйону переважно жителі Харкова та області. Хоча є один боєць з Севастополя, і один — з Донецька. 24-річний Влад, який теж вийшов на площу Свободи, де проходить виставка батальйону, народився в місті Горлівка та жив у Донецьку з восьми років, доки не почалися заворушення. Приїхав до Харкова одразу після захоплення Донецька проросійськими бойовиками. Каже, вступив до батальйону «Харків-1» з однією метою — щоб те, що відбулося в Донецьку, не повторилося в Харкові. «Коли йшлося про федералізацію, я не був проти. Але дуже швидко з’ясувалося, що насправді йшлося про відокремлення від України, про вступ до Росії, і я не зміг з цим миритися, — згадує Влад. — На моїх очах штучно роздмухувалася ненависть до української держави. Часто з невдоволеними працюють провокатори, як і в Харкові. Під час масових заворушень в Донецьку було дуже багато немісцевих. Хоча є багато місцевих, які всіма силами хочуть до Росії. Це здебільшого старі люди, які не хочуть змін, та прагнуть повернутися до неіснуючого Радянського Союзу». Влад каже, що закінчив виш в Одесі та мріяв мирно працювати в якомусь офісі, але наразі треба захищати порядок та закон у державі. Правозахисні структури, які повинні цим займатися, себе дискредитували. А небезпека для мирних міст України нікуди не ділася. Бійці спецпідрозділів стверджують, що, незважаючи на пильнування на блокпостах, терористам вдалося завезти якусь кількість зброї в Харків. Це підтверджує низка нападів у місті з використанням вогнеметів та гранатометів. А значить, зброю може бути використано й надалі.

Жителі Харкова, які спілкувалися з бійцями добровольчих батальйонів на площі Свободи, кажуть, що необхідно якомога швидше люструвати стару міліцію та хоча б частково замінити її на добровольчі патріотичні та підготовлені батальйони, якими є «Харків-1» та «Слобожанщина». Лише так є надія захистити мир, відновити правопорядок та встановити надійну систему громадської оборони по всій країні, кажуть харків’яни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати