Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паспорт – без сторінки російською

Такого рішення щодо власного документа домігся львів’янин Святослав Літинський. Але крапку в цій історії ставити зарано
26 листопада, 12:10

«Ура!! Суд задовольнив видати мені паспорт лише українською!» — таким емоційним записом на своїй сторінці у «Фейсбук» старший викладач кафедри програмування Львівського національного університету ім. Івана Франка Святослав Літинський відреагував на дозвіл Львівського окружного адміністративного суду видалити із другої сторінки його українського паспорта допис російською мовою. 

Історія розпочалася 8 вересня — саме тоді Літинський звернувся до Франківського районного відділу у м. Львів Державної міграційної служби із заявою про видачу паспорта «лише українською та, за можливістю, англійською мовами». 

Позаяк у ДМС Святославові Володимировичу, посилаючись на чинне законодавство, відмовили, він звернувся до суду — і виграв. «Адміністративний позов задовольнити повністю, —  зачитала вирок суддя М. Кедик. — Зобов’язати Головне управління Державної міграційної служби України у Львівській області видати Літинському Святославу Володимировичу паспорт громадянина України, оформлений українською мовою».

Як повідомила «Дню» речник Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області Світлана Хитрова, таке рішення судді підлягає оскарженню. «І вже рішення апеляційної інстанції поставить крапку в цій справі», — говорить Хитрова і наполягає на тому, що Літинський мав би звертатися передусім до законодавців: «Міграційна служба не зможе виконати таке рішення суду, оскільки законом не передбачено механізмів його виконання».

Тим часом Святослав Літинський обіцяє звернутися до Кабінету Міністрів, щоб там «прийняли відповідну постанову про  те, як має виглядати український паспорт відповідно до законодавства».

Варто нагадати, що це вже не перше звернення викладача ЛНУ ім. Івана Франка з приводу застосування російської мови. У лютому  2013-го Святослав подавав до суду на компанію Samsung, вимагаючи компенсації за відсутність на пральній машині, котру він купив в інтернет-магазині, маркування українською мовою. Тоді суд програв. А тепер виграв.

Сам Святослав свої дії протестними аж ніяк не вважає: «Я не прагну привернути увагу — хочу захистити свої права», — говорить він кореспонденту «Дня».  Вважає свої акції «ініціативою  знизу».

Щодо ситуації із оскарженням ДМС рішення суду, то, за словами Літинського, його дуже дивує позиція міграційної служби: «Замість того, щоб подавати апеляцію, вони мали б написати в Кабмін, бо другий рік видають паспорти, які не відповідають чинному законодавству. Хай би бодай один рапорт написали замість того, щоб зі мною боротися».

Святослав також розповідає, що його дуже підтримують студенти. Ба більше, звертаються по допомогу: «У них були проблеми з водопостачанням у гуртожитку, то я підказав, куди звертатися. І з’явилася у них вода!» Тепер, каже, зверне увагу на якість доріг — ідеться про регулювання законодавства з ремонту доріг. «Хобі маю таке», — усміхається Святослав.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати