Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перша перемога

Суд відкрив провадження у справі щодо нерозірвання Кабінетом Міністрів газового контракту 2009 року. Засідання — 12 квітня
05 квітня, 10:58

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі №826/2981/13-а. Рішення прийняв суддя Кобилянський К.М. Цю новину повідомив сам позивач, директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин. «Відкрити провадження в адміністративній справі, яка буде розглядатися колегіально», — наголосив він.

Суд постановив залучити до справи у якості третьої сторони НАК «Нафтогаз». «Запропонувати відповідачам та третій особі подати до суду письмові заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження, які наявні у відповідача», — йдеться у постанові суду.

Як відомо, Батрин звернувся з позовом до Кабміну та Фонду держмайна щодо визнання недійсними контрактів на поставку газу від 19 січня 2009 року між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України».

Відкриття провадження у справі означає, що позивач навів належні та достатні доводи на обѓрунтування порушення його права та необхідності його судового захисту. Зокрема, в заяві, яку адресувано суду 25 березня 2013 року, позивач обѓрунтував порушення свого права посиланням на загальновідомі обставини, які офіційно оприлюднені та визнані Президентом як главою РНБО, а саме тим, що виконання контрактів на поставку газу від 2009 року є загрозою національній безпеці. Президент, глава уряду, секретар РНБО визнали загрозу національній безпеці не як потенційну, а навпаки — як таку, що настала як наявний стан, в якому перебуває стан захищеності (де факто — незахищеності) конституційних прав і свобод людини і громадянина, — саме через щоденне виконання контрактів на поставку газу. «Цим самим конституційне право позивача на безпеку, яке повинно гарантуватися державою, є порушеним. Держава протиправно не здійснює дій на відновлення порушеного права позивача на безпеку», — вказує Батрин.

Молодий юрист (Станіславу — 26 років) переконаний: їм вдасться виграти справу. Щоправда, що собою представлятиме цей «виграш» він поки відмовляється розповідати. «Ми не можемо наперед розкривати свою тактику поведінки. Ми заявили свої позовні вимоги, але процесуально на першому судовому засідання ми можемо їх збільшити. уточнити. Сьогодні ми просимо, щоб Кабмін звернувся до НАК «Нафтогаз України» і поставив питання про розірвання і визнання угоди недійсною. Але коли ми прийдемо на судове засідання 12 квітня, у нас буде певна тактика. Скажу лише, наперед забігаючи, що ми будемо щось збільшувати, щось змінювати. Це наш такий хід. Всі дивувалися: як суд відкриє про вадження. А ми умисне не відкривали у своїй позовній заяві всі карти. Ми їх розкрили 25 березня, коли подавали наступну позовну заяву», — розповів «Дню» юрист.

Батурин пояснив, що звернувшись до суду він по-перше, «висловив громадянську позицію, незалежну від будь — яких політичних поглядів», по-друге, «реалізував свободу слова, думки та переконання, гарантовану Конституцією», по-третє «на противагу, вуличним акціям протесту, обрав легальний спосіб волевиявлення та пропонує громадянам до нього долучитися» і зрештою «продемонстрував свою віру в те, що Україна є демократичною країною». «Ми не підтримуємо ні одну сторону, ні іншу, яка мітинги по 5 тисяч збирає. У нас буде зовсім інший принцип судового процесу, відмінний від того, що був у Тимошенко. Не буде галасу, не буде криків, а буде професійний розгляд того, хто за що відповідає», — підкреслює Батрин.

На разі, як розповів «Дню» Батрин, над справою працює вісім юристів з його адвокатської компанії. «Але вже багато людей приєдналось на другій стадії. І ви побачите, що на круглому столі перед судовим засіданням 12 квітня будуть серйозні люди і зовсім інший рівень розмов», — обіцяє юрист.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати