Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший крок «Народжених Україною»

26 лютого, 00:00

Останнім часом в Україні стала «модною» традиція видавати товсті альманахи з «обличчями» видатних українців. Але придивившись, можна зауважити, що внесок половини представлених там людей у державотворення України не співпадає з тим, що вони реально зробили. Лискучі видання є більше засобом рекламування окремих персон, до того ж, за їхнiй власний рахунок.

Про меморіальний альманах «Народжені Україною» із серії видань «Золоті імена України», що був учора презентований в Українському домі, такого сказати не можна. У двох його томах (майже 900 сторінок кожний) представлені українці від київських князів Аскольда і Діра (IX ст.) до поетеси Анни Ахматової та живописця Казимира Малевича. На сторінках альманаху близько тисячі імен наших співвітчизників — державотворців, політиків, учених, митців, чия праця слугувала становленню української державності, розвитку освіти, науки та культури України. Альманах трьохмовний — він промовляє до читача українською, російською та англійською. Тираж у 50000 примірників буде безплатно передано всім шкільним (альманах Міністерство освіти і науки України рекомендувало як навчальний посібник), обласним, міським і районним бібліотекам; дипломатичним установам України за кордоном і дипломатичним установам іноземних держав в Україні; керівникам держав, урядів та парламентів, а також осередкам української діаспори за кордоном.

Автори проекту і всі, хто над ним працювали, отримали подяку від Президента за внесок у зміцнення Української держави. Меценатів альманаху відзначили нагородою «Суспільне визнання». Голова організаційного комітету, народний депутат України Леонід Кравчук під час свого виступу сказав, що «такі видання є знаковими і свідчать про те, що Україна почала дбати про свою славу».

Нагадаємо, що серія «Золоті імена України» була започаткована до 10-ї річниці незалежності України. За останні роки вийшли такі видання як «Видатні діячі України минулих століть» та «Золота книга української еліти». У близькому майбутньому Фонд суспільного визнання планує випустити «Золоту книгу українського мистецтва», а до 15-ї річниці незалежності України буде видано «Золоту книгу України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати