Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проекція життя

У Львові з великим успіхом пройшов книжковий фестиваль
20 вересня, 00:00

Найголовніша подія читацького року — Форум видавців у Львові — цього вересня мав дещо фатальний номер 13, адже саме стільки років у місто Лева у вересні приїжджають книговидавці, книготоргівельні організації та літератори. Та ця цифра не змогла зашкодити успіхові: майже 600 учасників з восьми країн світу представляли на конкурсі «Найкраща книга форуму» 400 книжок. А також у ці дні в місті Лева відбулося понад 240 презентацій. Однією з блакитних фішок книжкового форуму стали видання з бібліотеки газети «День», які користуються значним попитом. Отож повідомляємо, що придбати їх можна було в торгових точках приватного підприємства «Ватуляк».

Книжковий форум-2006 став і традиційним, і новаторським одночасно. Традиційно не вистарчало виставкових та презентаційних площ, традиційно у ці дні у Львові неможливо було пересуватися авто, і величезна кількість гостей форуму ще раз засвідчила, що нам потрібні нові готелі, і, звичайно ж, великий виставковий центр, який, до речі, влада пообіцяла побудувати до 2010 року. Все це стовпотворіння та різнобарв’я змогло хоча б приблизно, але показати, що буде у Львові невдовзі, коли місто святкуватиме своє 750-річчя. Генеральна репетиція для «приймаючої сторони» висвітила, що працювати нам ще і працювати…

Утім, з усім цим, на фоні успіху форуму, цілком можна миритися. Член журі конкурсу, відомий український філософ і письменник Мирослав Попович, сказав «Дню»:

— Книжкова справа сьогодні є ключовою для утвердження української мови. Сподіватися, що ми якимись заборонними методами чи засобами адміністративного втручання покращимо ситуацію на Україні, марно. Треба, щоб люди читали саме тому, що їм цікаво читати. Сьогоднішній форум засвідчує бурхливий розвиток книжкового бізнесу і те, що ідеологічне оформлення, яке супроводжує форум, заслуговує найбільшої уваги і пошани. Сьогодні на форум приїхало багато цікавих людей — письменників і політиків, і це теж показово. Нам, членам журі, було дуже складно вибрати переможців. Книжки, які були представлені, могли стати прикрасою будь-якої експозиції. Для себе я виділив книжку Ярослави Мельник, у якій йдеться про Франкове зібрання Апокрифів, а також китайську граматику. Щодо останньої, то можна лише дивуватися витонченості та смаку художнього оформлення і подачі матеріалу. Книжку видало маленьке львівське видавництво «Декамерон». Я дивився на неї і думав із заздрістю: отак би видати підручник української граматики...

Щодо книги Ярослави Мельник, то в Україні знайдеться чимало людей, які не знали, що у Франка є публікації Апокрифів, а я не знав, що було їхнє перевидання. Звичайно, це для фахівців, однак заслуговує на великий інтерес і широкого кола читачів, бо це є наша скарбниця.

Загалом можна стверджувати — все це є свідченням перемоги доброго смаку. Отож, гадаю, що навряд чи сьогодні можна сказати, що українська книжкова продукція перебуває десь на узбіччі. Вона — на підйомі.

Це інтерв’ю відбувалося ще до оголошення переможців, і тому приємно було почути, що саме ці книги відзначені серед 13-ти найкращих. А першою названо «Іван Франко і biblia apocrypha» (видавництво Українського католицького університету) — за дослідницький подвиг у царині апокрифології та франкознавства.

Почесним гостем форуму був академік НАН України, лауреат Державної премії України ім. Тараса Шевченка, Герой України Іван Дзюба. Його тритомник «З криниці літ» («Києво-Могилянська академія») другий лауреат конкурсу. Його відзначено за глибинне літературно-критичне та естетико-культурологічне осмислення епохи.

Гран-прі присуджено книзі «Україна й українці: історико-етнографічний мистецький альбом Івана Гончара (вибрані аркуші) (УЦНК «Музей Івана Гончара», м.Київ) — за унікальне візуальне багатство й непередбачувану приватну відвертість репрезентації історико-культурної самобутності українського народу.

Цього року вперше в його рамках форуму відбувся і Міжнародний літературний фестиваль, співорганізаторами якого виступили Берлінський літературний колоквіум, Культурний інститут «Allianz» (Німеччина) та Польський інститут у Києві. До участі у ньому запрошено понад 40 письменників з 8 європейських країн — Австрії, Білорусії, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Росії та України. Творчі зустрічі, дискусії, літературні читання та, звичайно, ніч поезії та музики non-stop за участі найпопулярніших українських поетів і молодих авторів, джаз-гуртів «Дзиґа-imagine» та «Шоколад» зібрали увесь літературний бомонд.

Справжнім святом для маленьких читачів з усієї України став фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який традиційно проходить на Форумі. Кошти на його проведення виділили Міністерство культури та туризму України, Львівська міська Рада та об’єднання підприємців Львівщини «Крок». Львівська обласна рада вважала за потрібне сприяти організації Бізнес-форуму видавців. Його учасники обговорювали перспективи розвитку книжкового ринку, оцінювали конкурентоспроможність та якість українських видань.Відомий український співак Святослав Вакарчук оголосив на Форумі про початок роботи над серйозним рекламним проектом, спрямованим на підтримку і збільшення читацької аудиторії, а також на видання серії дитячої літератури, яка буде розповсюджуватися значною мірою безкоштовно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати