Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У селі Левки відроджено криницю XVIII століття

11 липня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Ще одне свято відродження відбудеться у селі Левки 12 липня. Цього разу левківчани вдихнули нове життя у криницю XVIII століття. Пенсіонери не здаються і продовжують окультурювати власну малу батьківщину. Криниця вже готова для освячення, та духовенство села порадило зачекати до кінця Петрівського посту. Проте жителі села Левки спробували воду до офіційного відкриття, кажуть — смачна.

— Навіть старожили нашого села, яким по 87 років, пам’ятають легенду цієї криниці лише з переказів батьків, — розповідає левківський громадський діяч Микола — Перша згадка про село Левки датується 1657 роком, тоді воно належало Густинському Свято-Троїцькому монастирю, ченці якого і викопали криницю. Як ви знаєте, в Україні є проблема з питною водою, тому на ідеї декотрих членів громади засипати криницю ми відреагували негативно. Криницю реставрували за допомогою спеціальних дубових кругів, щоб не порушувати старовинну технологію. Їх привіз наш меценат Олександр Малоголовий, а ми вже допомагали чим могли — територію навколишню прибирали, тощо.

На відкриття криниці левківчани запросили керівників району та області, проте, за словами Миколи Валька, ці люди нічим не допомогли відродженню села.

«День» уже не вперше згадує цю громаду на своїх сторінках, а наприкінці минулого року село Левки навіть здобуло «Корону «Дня» за спосіб життя людей, які кинули виклик Руїні. Нагадаємо, що на рахунку левківських пенсіонерів ініціативи перетворення пустиря у центрі села на ландшафтний парк та відродження клубу. Попри те, що у Левках залишилися самі пенсіонери, а за півтора року не стало ще трьох людей, громада налаштована оптимістично. Левківчани не бажають, щоб їхнє село повторило долю більшості сіл України і було спустошене через індустріальний простір. Жителі впевнені, що знайдуться охочі жити у Левках, особливо після такого масштабного його оновлення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати