Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

3 квітня – День «Дня» в Луцьку!

Ірина Констанкевич: «І газета, і її проекти потрібні,щоб ми всі розуміли, як «будувати свою хату»
02 квітня, 19:22
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У програмі традиційної щорічної зустрічі — презентація кращих знімків Міжнародної фотовиставки «Дня»-2014 і живе спілкування з головним редактором видання Ларисою Івшиною. Відбудеться читацька конференція за книжкою «Україна Incognita. ТОП-25» і актуальна розмова про те, як нам перемогти. Також Лариса Івшина дасть інтерв’ю Волинському телебаченню.

«Як нам перемогти?» — це питання хвилює сьогодні свідомих громадян не лише щодо драматичних подій на сході. Кожна щорічна зустріч у Луцьку із «Днем» ставала розмовою про те, наскільки важливо знати істинну історію, вчасно читати потрібні книжки, аби розуміти: бути сьогодні українцем — це справа не крові, а вибору. «Як нам перемогти нашу національну недосвідомість?» — таке запитання, хоча трохи в іншій формі, поствила Ларисі Івшиній п’ять років тому тоді студентка Інституту філології і журналістики, а тепер журналіст Тетяна Свереда. Вона запитувала: «Чи потрібна Україні... війна?», бо вважала, що тодішнє українське суспільство дуже занурилося у примітивні матеріальні блага, а агресія Росії у Грузії, котра саме розгорталася, певною мірою зблизила кращі сили грузинського суспільства. Звичайно, у тому питанні була, як тепер вважає Таня, і юнацька наївність, і максималізм. Бо та ціна, котру платить нині Україна за свою державність, надто велика... Питання «Як НАМ перемогти?» передбачає не лише перемогу над агресором, а найперше — над самими собою. Наприкінці минулого року книжки «Дня» було представлено в Локачинській районній бібліотеці, і голова районної ради Василь Ілліч Демидюк, історик за фахом, говорив саме про те, що істинну історію України нині доводиться пізнавати (бо підручники неодноразово переписували) значною мірою лише завдяки таким проектам, які успішно здійснює «День».

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, у бібліотеці якого щороку й відбувається ця культурна подія — інтелектуальна зустріч із «Днем», є давнім партнером і другом видання. Саме в Луцьку понад десять років тому вперше було представлено книжку «Україна Inсognita», котра, як виявилося, була не першою і не єдиною «ластівкою», а започаткувала один із найважливіших проектів видання: бібліотеку історично правдивої літератури. Володимир Захожий, начальник відділу молодіжної політики і соціальної роботи університету, доцент, кандидат педагогічних наук каже: у виші щороку чекають на приїзд головного редактора «Дня», члена Наглядової ради університету. Бо молодь хоче знати відповіді на багато питань, і саме під час таких зустрічей може їх отримати. Щоразу просто фізично не вистачає часу, бо запитання бажають поставити багато студентів і науковців. Проте в університеті залишаються книжки «Дня», сама газета. Головне — прочитати їх вчасно!

І цього року, як і в попередні, ще один партнер та друг «Дня» — фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» — представить інтелектуальну поживу, книжку «Україна Incognita. ТОП-25» усім навчальним закладам Луцька та усім публічним бібліотекам. А також передплатить «День» для військового госпіталю та госпіталю інвалідів війни, бо поранені у боях за державу бійці «зачитують» екземпляри газети, які приносять їм відвідувачі. Завдяки фонду «Новий Луцьк» школи та бібліотеки Луцька щороку отримують книжкові новинки «Дня». Як каже заступник голови правління Ірина Констанкевич, і газета, і її книжкові видання потрібні, аби ми всі розуміли, як «будувати свою хату» (таку назву має стаття Андрея Шептицького, видана в одній із книжкових серій газети).

І звичайно, чимало волинян приїдуть зумисне, аби побачити кращі знімки Міжнародної фотовиставки «Дня»-2014. Вона має назву «Тернова осінь». Українці пережили тернову осінь, але терпкий «смак» дійсності не став солодшим. Фотовиставка «Дня» — це та реальна Україна, яку ще донедавна не бачили на українських екранах. Але про яку завжди писав «День». Значна частина світлин присвячена головним подіям минулого року — Революції Гідності на Майдані та війні на сході країни. У фокусі — люди, які творять історію сьогодні. До речі, світлини, які особливо сподобаються, можна буде придбати в редакції «Дня». Також у день «Дня» в Луцьку всі охочі зможуть придбати видання з нашої Бібліотеки і, звичайно, передплатити свій «День».

У Луцьку виставка триватиме з 3 до 19 квітня, вхід вільний з 10.00 до 19.00, окрім неділі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати