Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Борги «відкритих вікон»

В Україні з`явився новий вид злочинів — крадіжка лічильників тепла, встановлених у житлових будинках
06 березня, 11:34

Тільки в середу в одному з найбільших мікрорайонів столиці — Троєщині — зникло два таких прилади, вартість яких сягає, залежно від виробника та часу купівлі, від 20 до 50 тисяч гривень. Це, звичайно, завдає зайвого клопоту та витрат «Київенерго», але не перешкоджає виконанню його програми з «озброєння» житлового господарства столиці приладами обліку тепла. Вчора черга дійшла до одного з будинків на проспекті Маяковського.

Разом із директором підрозділу «Київенерго» «Київські теплові мережі» Євгеном Глушаком ми рахуємо відкриті вікна у квартирах та на сходових клітинах багатоповерхівки і збиваємося... «Отже, у квартирах тепло. — говорить він і додає: — а те, що вікна відкриті також і на сходах — це вже неподобство. От встановимо лічильники, і, сподіваюся, такого більше не буде».

Директор розповідає, що, згідно з інвестиційною програмою «Київенерго», торік було встановлено 543 лічильники на будинках та центральних теплопунктах столиці. Він зазначає, що сьогодні вже близько половини київських будинків обладнано приладами обліку тепла. Цього року, за його словами, «Київенерго» встановить ще 1600 лічильників, на що буде витрачено 150 мільйонів гривень. Глушак не забуває відзначити також і внесок Київської держадміністрації, яка торік встановила 167 лічильників, і  запевняє, що незабаром в столиці не залишиться жодного будинку, де тепло не обліковується.

«Встановлення лічильників дозволяє мешканцям сплачувати за послуги центрального опалення та за гаряче водопостачання виключно за фактично використане тепло, — говорить Глушак і повторює: — лічильник дає змогу отримати об’єктивну інформацію щодо того, скільки використано тепла, а також дозволяє зрозуміти, який стан будинку, чи готовий він до опалювального сезону». «Однак сам лічильник не дає жодної економії, — застерігає директор, — для цього мешканцям потрібно вживати певних заходів: утеплювати дахи, вхід до будинку, встановлювати сучасні вікна». Глушак розповідає журналістам про тарифи на тепло, встановлені регулятором (НКРЕКП). За відсутності лічильника мешканці платять 9,2 гривні за квадратний метр, а якщо його встановлено, то 375,3 гривні за гігакалорію.

Відповідаючи на запитання «Дня» щодо заяви голови Мінпаливвугілля Валодимира Демчишина про те, що цього року мешканці платитимуть за тепло не протягом опалювального сезону, а всі 12 місяців, Глушак відзначив, що таке рішення насправді ще не ухвалене. Він називає такий підхід соціальним, але вказує, що він не враховує економічної ситуації, за якою «Київенерго» зобов`язано повністю сплачувати за спожитий газ. Якщо ж населення платитиме не за показниками лічильників, а за 1/12 річного споживання тепла, то у «Київенерго» утвориться величезний касовий розрив і знову виникнуть величезні борги за газ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати