Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це — колосальна школа для суспільства...»

Експерти «Дня» підбили зовнішньополітичні підсумки нинішнього року
17 грудня, 11:06
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«День» за традицією починає підводити політичні, філософські, культурні, зовнішньополітичні та оборонні підсумки року. А 2014 рік став роком анексії Криму та російської агресії на сході України, що вплинуло не лише на внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні, а й у Європі. На пропозицію «Дня» прокоментувати зовнішньополітичні підсумки року вчора відгукнулися    державний діяч Євген Марчук, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко та екс-посол України в Китаю та Японії Юрій Костенко. Кожен з них є авторитетним експертом відповідно у сфері безпеки, зовнішньої політики та Азійсько-тихоокеанського регіону.  

Говорячи про сферу безпеки, Євген Марчук, який має величезний досвід роботи в державних органах, і нещодавно очолив Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці Україна — НАТО та Україна — ЄС, відзначив, що «перший найбільший позитив цього року, хоч і на трагічній основі, це — колосальна школа для суспільства, для держави, для політиків, для функціонерів усіх вимірів для розуміння, що таке держава і що таке сучасний світ, і як треба господарювати в державі, аби гарантувати безпеку».

Володимир Огризко серед зовнішньополітичних позитивів цього року назвав те, що після російської агресії «у політиків і на Заході, і на Сході, нарешті, відкрилися очі, а в українських вони відкрилися ширше і більше через те, що відбулося на Заході». За його словами, коли йдеться про українську зовнішню політику, то тут, нарешті, зрозуміли, що треба чітко і ясно називати пріоритети, якщо Європейський Союз — то це ЄС, якщо НАТО, то це — НАТО.

Юрій Костенко, Посол з багаторічним досвідом роботи в країнах Азійсько-тихоокеанського регіону, звернув увагу на те, що утримавшись при голосуванні в РБ ООН щодо осуду агресії Росії на сході України, Китай загнав себе в глухий кут. Він також розповів, на підтримку яких союзників у цьому регіоні може розраховувати Україна і що треба робити, щоб наповнити змістом стратегічне партнерство з Китаєм.  

Детальніше про геополітичні підсумки року, позитиви і негативи — читайте у наступних числах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати