Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iнструкція» – для уряду

Пацієнтські організації знову прийшли до Кабміну з вимогою передати закупівлю ліків міжнародним компаніям. Дедлайн — до 20 жовтня
12 жовтня, 19:25
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Чотири пластикові банки по 25 літрів кожен, ущерть наповнені чорнилами, — такий ранковий подарунок приготували пацієнтські об’єднання для Арсенія Яценюка, Олександра Квіташвілі, Наталії Яресько та Валерії Гонтарєвої. Саме ці урядовці мали підготувати та підписати шість підзаконних актів до закону про передачу державних закупівель ліків ВООЗ й ЮНІСЕФ. Оскільки з часу ухвалення відповідного закону минуло п’ять місяців, а ні документів, ні підписів досі немає, активісти в іронічній і символічній формі вирішили нагадати чиновниками, що час минає, а старі схеми закупівель досі діють. І якщо для підготовки цих документів бракує чорнил — принесли їх аж сто літрів до Кабінету Міністрів.

«Підзаконні акти мали з’явитись ще на початку літа. На жаль, якщо до 20 жовтня цього не зроблять, корупціонери наживуться, а хворі люди залишаться без ліків. Сподіваємось, що ці чорнила стануть гуманітарною допомогою і вплинуть на прем’єра», — розповів голова правління БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

Кадрові призначення у Міністерстві охорони здоров’я щодо керівників тендерних процедур не викликають у експертів радості та оптимізму. Лише підтверджують тезу, що фармацевтичні компанії, котрі останніми роками заробляли на тендерах, від свого не відступають. Якщо нормативні документи про контракти з міжнародними організаціями не підписати найближчим часом, закупівлі ліків будуть провалені взагалі, у тому числі і за національними програмами.

«Моя дитина живе з гемофілією, так само як ще 634 дитини в Україні. Уявіть, як живеться цим родинам, коли дитина увечері лягає спати, а ти думаєш: на щастя, сьогодні моя дитина жива. А що буде завтра? — коментує Ніна Астафорова-Яценко, директор БФ «Діти з гемофілією». — Рівно рік тому я вимушена була прийти сюди з дитиною, тоді чиновники кивали головами, що це ганебна ситуація, яка не має більше повторюватись. Але минув рік, і ми вимушені йти знову сюди».

Як завжди, пацієнтським організаціям було що сказати. Ірина Литовченко із БФ «Таблеточки» нарікає, що ні уряд, ні МОЗ хворих не чує. За її словами, ситуація в Охматдиті та інших онкоцентрах країни є критичною: «Наразі ми купуємо щодня ліки на сотні тисяч гривень лише для двох лікарень. А потрібно набагато більше. Міжнародні компанії можуть закупити ці препарати і зекономити 35% коштів».

Активісти підготували для уряду покрокову інструкцію, який саме нормативний документ треба підготувати і хто з чиновників має його підписати. Секретар Кабміну Михайло Шевченко вийшов до активістів, погодився передати їхнє звернення з інструкцією прем’єру. На запитання, чи до 20 жовтня підпишуть, відповів, що все залежить від політичної волі прем’єр-міністра. Щоб вплинути на ситуацію ізсередини, активісти планують наприкінці тижня потрапити на особистий прийом до Арсенія Яценюка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати