Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнструктори НАТО навчають українців польової медицини

У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова розпочався проект «Медсанбат»
12 грудня, 12:31

В рамках проекту проводиться навчання військових медиків основам оперативно-тактического догляду за пораненими за стандартами НАТО. П’ятиденний тренінг розраховано не лише на медичних працівників, а й на військових, які готуються до відправки до зони АТО або вже проходять там службу. Заняття проводять британські й американські інструктори, які мають досвід надання медичної допомоги безпосередньо в умовах бойових дій у таких гарячих точках, як Ірак та Афганістан. Вони, як ніхто, знають, наскільки важлива для порятунку пораненого кожна секунда. За їхніми словами, рівень виживання поранених підвищується на 15 %, якщо вчасно надати бійцям першу медичну допомогу безпосередньо на полі бою.

Зарубіжні інструктори вважають, що в Україні існують великі проблеми з тим, як евакуювати поранених безпосередньо з поля бою. Тут перешкодою стає брак не стільки медичних, скільки тактичних знань. Інструктор з навчання медиків за стандартами НАТО Микола Ковальчук говорить, що ці стандарти надання допомоги дуже відрізняються від українських, що існують ще з радянських часів. «Можемо сказати, що у нас загалом у Збройних силах немає досвіду польової тактичної медицини. Є досвід окремих лікарів, окремих підрозділів, а в цілому такого досвіду немає. Скажу більше: ще 5-6 років тому була така доктрина, щоб зробити всіх військових лікарів цивільними. Нашим медикам не вистачає знань: шпитальна медицина — тут у нас все якось налагодилося, досвід і професіоналізм лікарів дозволяє рятувати бійців, але дошпитальна, тактична, польова медицина, так звана самодопомога — це важливо. Коли до лікарні привозять пораненого, який втратив три-чотири літри крові, його врятувати вже не зможе жоден хірург», — говорить Микола Ковальчук.

П’ятиденне навчання інструктори проводять не тільки для лікарів, а й для бійців із зони АТО. Перше, чого навчать кожного, — як зупинити сильну кровотечу, тому що саме вона найчастіше є причиною загибелі багатьох військовиків. «Лікар не завжди може опинитися поруч, — говорить один із бійців, який служить біля Дебальцевого.   — Тому дуже важливо навчитися спиняти  кровотечу, правильно накладати джгут, застосувати медичні засоби».

Учасникам тренінгу в Дніпропетровську, які добре зарекомендують себе під час навчання, інструктори подарують спеціальні медичні рюкзаки. Вони укомплектовані всім необхідним медичному працівникові на полі бою за стандартами НАТО. Інструктори називають ці ранці маленькою операційною. Вже в перший день занять військовим медикам і солдатам подарували півсотні таких рюкзаків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати