Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Протигаз для... Президента

У Києві протестували діти з рідкісним захворюванням та їхні рідні
17 грудня, 13:01
16 грудня 2015 р. КИЇВ, АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Бюджет-2016 вбиває!» — таким було головне гасло акції. Пацієнти з Києва, Дніпропетровська, Івано-Франківська та інших регіонів країни учора пікетували Адміністрацію Президента з вимогою збільшити бюджетні видатки на медикаменти. МОЗ підрахувало: щоб забезпечити громадян ліками, необхідно 8,1 мільярда гривень. Але в існуючому проекті бюджету на наступний рік на закупівлю медикаментів заклали 3,9 мільярда гривень — вдвічі менше.

«Мами дітей з муковісцидозом, важкою хворобою, що вражає легені і підшлункову залозу, у відчаї. Бо у проекті, який розглядатимуть цього тижня, забезпеченість ліками таких пацієнтів — на рівні 7%. Люди з гепатитом за цим проектом отримають наступного року 9% потрібних ліків. Пацієнтів із ВІЛ профінансують на 24%», — описує ситуацію Ольга Стефанишина, виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України».

Учасники акції принесли до Адміністрації Президента «подарунок» голові країни Петру Порошенку: поламаний протигаз і коробку з ліками, без яких діти помирають від задухи. Також президенту передали звернення з описом ситуації.

Лікування муковісцидозу в Україні мало кому по кишені: це 20—30 тисяч гривень на місяць, якщо немає загострень хвороби. Без необхідних інгаляцій діти стають інвалідами, живуть, прикуті до кисневого балону, і рано помирають. «У Європі люди з муковісцидозом живуть 50—60 років, ходять до звичайних шкіл і садочків, працюють, створюють сім’ї. У нас через нестачу препаратів люди з таким діагнозом живуть у середньому 15 років, — каже Лариса Волошина, її донька хворіє на муковісцидоз. — Ми звернулися до Президента, бо інші органи влади нас не чують».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати