Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заходу розкажуть про кримських татар

Естонія ініціює масштабний проект для захисту прав корінного народу анексованого півострова
07 жовтня, 12:04
ФОТО REUTERS

Мобільна виставка, відео, тренінги і семінари — такі події включатиме проект «Захист прав кримських татар засобами публічної дипломатії». Ідею розробив естонський Інститут прав людини, її підтримав офіс Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу. Бюджет проекту — майже 100 тисяч євро, кошти виділило Міністерство закордонних справ Естонії. Програма стартувала у вересні 2015 року і триватиме до серпня 2017 року. Організатори хочуть посилити позиції кримських татар у світі, а для цього — розказати Європі про історію і культуру цього народу.

Мустафа Джемілєв, народний депутат України і Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, вважає проект надзвичайно важливим. «Світ не дуже знає про те, як відбувалася анексія, і яке нині правове становище корінного народу Криму, — пояснює Мустафа Джемілєв. — Цей проект є значним внеском Естонії у боротьбу за права і свободи кримських татар. Естонський народ добре розуміє наші проблеми. Цей народ також стикався з жорстоким переслідуванням, значну частину естонців у роки сталінського правління депортували».

Фокус проекту — країни ЄС і міжнародні організації, до складу яких входить Естонія. Спершу організатори декілька місяців розроблятимуть стратегію проекту. Згодом планують створити відеоролики і мобільну виставку про історію кримських татар. Також проводитимуть зустрічі та семінари у міжнародних інституціях, де розповідатимуть про корінний народ Криму. Крім цього, збираються влаштовувати тренінги щодо публічної дипломатії. Олівер Лооде, віце-президент Постійного форуму ООН з питань корінних народів і головний експерт проекту акцентував: «Під час роботи на Постійному форумі ООН помітив, що світ не знає про кримських татар як про корінний народ Криму. Це стосується не лише окупації і поточних подій, а історії і культури цього народу. Кримські татари не мають достатньо друзів і союзників у світі. І чим менше світ знає про цей народ, тим легше країні-загарбнику порушувати права його представників. Мета проекту — збільшити обізнаність міжнародної спільноти про кримських татар в Україні, знайти союзників у підтримці цього народу. Також хочемо передати естонський досвід публічної дипломатії кримським татарам».

До команди, що розроблятиме стратегію проекту, увійдуть представники меджлісу і медіа. Контент створюватимуть, зокрема, Фатіма Османова й Ельдар Халілов, які роблять історичний блог «Тугра» і проект з вивчення кримськотатарської мови «Еліфбе». Українська влада обіцяє підтримати «Захист прав кримських татар засобами публічної дипломатії». Так, одним із каналів поширення інформації про проект стане Мультимедійна платформа іномовлення України, створена Міністерством інформаційної політики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати