Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бюджет знову перепишуть...

Експерт: Зростання державного боргу на 22,6% на тлі зниження ВВП — негативний сигнал
23 липня, 11:41
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні-завтра депутати голосуватимуть зміни до бюджету на цей рік. Зекономлені кошти пропонують направити на врегулювання воєнної ситуації в країні, йдеться в урядовому законопроекті №4308а «Про Державний бюджет України на 2014 рік». Серед запропонованих КМУ змін — збільшення граничного обсягу державного боргу майже на 22,6% (до 814,279 мільярдагривень). Причина цього — значна девальвація гривні (борги України в іноземній валюті становлять майже 60%) та капіталізація НАК «Нафтогаз України», йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Доходи бюджету планують збільшити на 1,6% (до 378, 865 мільярда гривень), видатки — на 1,4% (до 442,631 мільярда гривень).

НАПОВНЮВАТИ БЮДЖЕТ КАБМІН ПЛАНУЄ У ДВА СПОСОБИ

Перший — збільшення податкових надходжень, як-от підвищення податку на доходи фізичних осіб (принесе 3,3 мільярда гривень), скасування звільнення від ПДВ постачання лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості (0,4 мільярда гривень). Також пропонується підняти ставку сплати за користування надрами для видобутку нафти, газового конденсату та природного газу, що дасть підстави збільшити доходи бюджету на 9 мільярдів гривень.

Другий спосіб — скорочення видатків. Причому, економити планується чи не на всьому — від фінансування державного контролю, утримання установ виконання покарань та медичних установ органів внутрішніх справ (зекономить до 45 мільйонів гривень) до утримання органів прокуратури (принесе 351 мільйон гривень). Зокрема, як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, відмова України від головування у СНД та оптимізація видатків на здійснення заходів із забезпечення участі України як попередньо головуючої в Організації з безпеки та співробітництва в Європі у трійці ОБСЄ дає всі підстави зекономити майже 8,6 мільйона гривень. Ще 4 мільярди гривень, за підрахунками Кабміну, бюджет поповнять надходження в рамках програм допомоги Європейського Союзу.

Зі зекономлених коштів майже 16,931 мільярда гривень КМУ хоче направити на фінансування заходів із проведення АТО, ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, а також — на розміщення переселенців із тимчасово окупованих територій, відновлення об’єктів соціальної сфери, зруйнованих під час проведення воєнний дій. Понад 37 мільйонів гривень уряд надасть для апаратів військових аташе за кордоном, зокрема, на забезпечення військовослужбовців Головного управління розвідки Міноборони. Ще 4 мільйони — на придбання медикаментів для забезпечення дітей, хворих на рідкісні захворювання (згідно з новою бюджетною програмою КПКВК 2301210 «Придбання медикаментів для забезпечення дітей, хворих на рідкісні захворювання»). Також 198 мільйонів гривень спрямують на функціонування закордонних дипломатичних установ України та розширення мережі власності України для потреб цих установ.

Оцінити зміни до бюджету «День» попросив фінансових експертів.

Віталій ШАПРАН, головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг»:

— Зростання державного боргу на 22,6% на тлі зниження ВВП на 3% у першому півріччі — це негативний сигнал насамперед для кредитної спроможності країни та державних облігацій. Але залишається високий рівень підтримки міжнародних організацій, зокрема й Світового банку та ЄБРР.

Ці протиріччя можуть призвести до того, що доведеться збільшувати кількість запозичень. Національний банк й так сьогодні тримає майже 60% облігацій — що не зовсім нормально. Це також може призвести до зростання відсоткових ставок дохідності ОВДП (згідно із новим законопроектом, Кабмін може здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в межах не 33,337 мільярда гривень, як було раніше, а 103,927 мільярда гривень). Наявність дефіциту найвірогідніше погашуватиметься за рахунок внутрішніх запозичень.

 

Анатолій БАРОНІН, директор Аналітичної групи Da Vinci AG:

— Зважаючи на бойові дії на території Донбасу та неможливість створення умов для істотного надходження інвестиційних коштів, запозичення є єдиним шляхом вирішення питань відновлення інфраструктури та фінансування АТО. Агресія РФ вносить, на жаль, свої корективи в економіку України. Ті витрати, що Україна мала б забезпечувати протягом років незалежності, необхідно забезпечувати сьогодні дуже інтенсивно в умовах неоголошеної війни.

Але ситуація не критична, адже ринки запозичень для України відкриті і ми маємо цілковиту підтримку розвинених держав. Я не бачу альтернативи зазначеним витратам, зокрема й фінансуванню іноземних дипломатичних представництв.

Для компенсації втрат Києву потрібно активно шукати виходи на нові ринки. Це можливо лише за підтримки держави. Але, скажімо, якщо розглядати ринок Африки, то Україна не має представництв у більшості країн південніше Сахари. Тобто не може просувати економічні інтереси в регіоні. За нашими розрахунками, потенціал ринку Африки та Близького Сходу може компенсувати збитки навіть від повної втрати ринку РФ. Тож такі бюджетні витрати є цілком обгрунтованими.

P.S. Попри це, невідомо коли Верховна Рада розглядатиме поправки до державного бюджету. Адже в порядок денний учорашнього засідання парламенту законопроект так і не було внесено. Натомість нардепи розглядали проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», який стосується перерозподілу видатків, передбачених Міністерству енергетики і вугільної промисловості на підтримку вугільної галузі. Автор законопроекту — народний депутат Віктор Турманов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати