Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доходи і видатки бюджету взяли під контроль...

У перших числах вересня має бути сформовано оновлений склад Рахункової палати
03 липня, 10:46

Депутати зробили суттєвий крок до контролю за бюджетними коштами: 255 голосами схвалили в цілому оновлений законопроект №2072 «Про Рахункову палату (РП)». Його вніс у Раду Президент. Нагадаємо, що наразі цей орган фактично не діє, бо термін повноважень більшості її членів ось уже два роки, як минув. А нового керівника ніхто не призначив. За нещодавно прийнятими законодавчими змінами вона контролюватиме не тільки витрати, а й доходи бюджету всіх рівнів.

Традиційно крісло голови РП віддавали опозиції, але нові правила змінюють принцип його обрання. Наразі претендента на голову Палати призначає спікер і подає на голосування. Відповідно до нового законопроекту комітет із бюджету проводитиме конкурс (на підставі положення, який ще має бути ухвалено в цьому комітеті) з добору членів РП. Заявку може подати будь-який українець, який відповідає встановленим у документі критеріям. За підсумками конкурсу подадуть висновки стосовно кожного кандидата. І далі в парламенті відбудеться рейтингове голосування за кандидатів. Перші дев’ять кандидатів із найбільшою кількістю голосів виставлять пакетом на голосування в Раді, і серед них спікер обере одного на посаду голови РП. «Якщо проведемо відкритий і чесний конкурс та оберемо дев’ятьох достойних, то мені байдуже, хто з них буде головою. Адже всі рішення РП будуть ухвалені на колегії саме з участю цих дев’яти осіб», — пояснив «Дню» депутат, голова парламентського підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності РП Іван Крулько.

Цікаво, що вчора документ мав усі шанси провалитися в Раді. Спочатку не вистачило голосів, тож його відправили на повторне читання у профільний комітет. Але після перерви депутати повернули його і проголосували в цілому.

Чому не проголосували одразу? Було декілька спірних питань. Перше — щоб закріпити зарплати працівникам у документі. Друге — під критику потрапила норма про те, щоб «за рішенням парламенту проводити державний фінаудит Рахункової палати органом державного фінансового контролю. Третє — не врахованим залишився також пункт, який забезпечує повну політичну самостійність зазначеного органу, — окрема стаття фінансування Рахункової палати з державного бюджету. У новому законі залишили наявний пункт, за яким кошти на діяльність РП визначатиме Мінфін. Яка ж туту самостійність — коментує «Дню» народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Віктор Кривенко.

Втім, Крулько запевняє, що цей ризик частково мінімізований. Якщо Мінфін не візьме до уваги розрахунки Рахункової палати з фінансування, то її голова має право звернутися до бюджетного комітету з відповідним проханням внести поправку в другому читанні до законопроекту про бюджет. Мінфін усіляко намагався виключити цей пункт із документа. Як пояснив І. Крулько, після підписання документа Порошенком у перших числах вересня буде сформовано нову Рахункову палату.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати