Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто заплатить за кримські кредити?

Експерт: На закон, який дозволяє окупованому півострову не повертати Україні борги, банки мають відповісти Росії судовими позовами
31 жовтня, 12:28
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У Держдуму Росії готують подати законопроект про звільнення кримчан від сплати кредитів українським банкам. Із такою ініціативою виступив, так званий кримський правозахисний комітет «Справа честі», який оцінив суму цих позик у 2 мільярди доларів. Раніше самопроголошений прем’єр анексованого Кримського півострову Сергій Аксьонов закликав кримчан узагалі не повертати цих кредитів.

Ситуація зі сплатою позик українським банкам на півострові катастрофічна. Кредитна лавина почала насуватися після того, як 15 квітня 2014 року НБУ офіційно заборонив українським банкам працювати на півострові. Тож наразі жоден з українських банків немає там діючого відділення. Тому, навіть якщо клієнти хочуть розрахуватися з банком, то вони змушені або виїхати на материкову територію і шукати відділення банку, або ж сплачувати через російські банки. Ситуація ускладнюється ще й тим, що після анексії Криму Нацбанк так і не спромігся виробити єдиний механізм розрахунків за кримськими позиками. Яка наразі ситуація з поверненням кредитів на півострові? Чим може закінчитися для української банківської системи кредитний ступор у Криму? Та як має діяти на разі держава та НБУ, якщо в Держдумі приймуть-таки цей законопроект? Ми звернулися за роз’ясненням до НБУ, але на момент здачі номеру відповіді не надійшло. Тож «День» звернувся до банкірів, фінансистів та юристів.

Спочатку звернулися до банків, які мали відділення на кримському півострові. Зокрема, нас цікавила наявність механізму з обслуговування таких кредитів, ситуація з їх поверненням, загальна сума кримських позик у кредитному портфелі (у грошовому та відсотковому вимірі) та сума збитків з моменту анексії півострову. Охочих поділитися цими даними виявилося не багато.

За інформацією голови правління державного «Ощадбанку» (мав найбільше відділень у Криму) Андрія Пишного, балансова вартість збитків по Криму — 10 мільярдів гривень. «Як підрахувати втрати від втраченого надійного та вигідного бізнесу, від недоотриманого прибутку? Зараз завершуються остаточні підрахунки. Результатом стане міжнародна претензія «Ощаду» до Російської Федерації. Остаточна сума претензії визначатиметься на завершальному етапі експертизи», — пояснив нещодавно він в одному з інтерв’ю. За словами Пишного, зараз «Ощадбанк» «клеїть поштову марку на конверт» з листом-повідомленням Росії про існуючі претензії. На прохання «Дня» прояснити деталі кредитного портфеля на півострові прес-секретар Пишного повідомив, що не може цього зробити, бо йде підготовка до подання судового позову.

Більш відвертим до громадськості та своїх клієнтів виявився інший держбанк — Укргазбанк. У коментарі «Дню» заступник голови правління банку Олена Дмітрієва розповіла, що будь-яке рішення Держдуми Росії жодним чином не вплине на відносини фінустанови з позичальниками. Адже статус окупованої РФ частини території України визначається Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII і передбачає, що ця територія є українською, і на неї поширюється дія нашої Конституції та законів. «Отже, будь-які відносини (зокрема і кредитні) між юридичними та фізичними особами мають здійснюватися за неухильного дотримання законодавства України та відповідно до норм укладених договорів (кредитний, іпотеки, застави тощо)», — пояснила «Дню» Дмітрієва. За її словами, в банку діє механізм з обслуговування виданих кредитів і клієнту достатньо зайти на відповідну сторінку на офіційному сайті банку, ввести реквізити кредитного договору та платіжної картки, з якою планується здійснити платіж, і після зазначення суми платежу, перерахування коштів з платіжної картки в рахунок погашення кредиту відбудеться автоматично. «Повернення кримських кредитів здійснюється доволі активно», — розповідає заступник голови правління Укргазбанк Олена Дмітрієва. За її словами, за сім місяців банку вдалося зменшити кредитний кримський портфель на 51,2 мільйона гривень, що дорівнює 22,3% від загального кредитного портфеля, який банк мав у АР Крим на початок його окупації. «Станом на 9 жовтня 2014 року загальна сума заборгованості кримських клієнтів становить 178,5 мільйона гривень (це 1,25% від загального кредитного портфеля банку). При цьому ми з оптимізмом дивимось у майбутнє та, зважаючи на поточні тенденції, розраховуємо повернути більшу частину кредитних коштів», — прогнозує вона.

Але оптимісти не всі. «Непогашені кредити у Криму повернути буде складно», — продовжує розповідати про повернення позик у коментарі «Дню» начальник департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку BNP Paribas Group Андрій Кашперук. Нагадаємо, що банк мав 23 відділення в Криму. «Клієнти розділилися на дві приблизно рівні групи. Одні турбуються про збереження позитивної кредитної історії та цікавляться, як погасити кредити. Інші ж майже відразу надсилали нам такі листи: «Ми в Росії, і нічого вам тепер не винні. Просимо зупинити дію кредитного договору», — говорить він.

Як діяти в цій ситуації?

Юристи радять не панікувати і дотримуватися наступного алгоритму. «Якщо цей законопроект пройде Держдуму, то автоматично відбудеться порушення норм міжнародного права. Адже внутрішнім законодавством формально можна звільнити позичальників від виконання зовнішніх обов’язків, але в такому разі вся система гарантії інвестицій та прав зруйнується. В такому разі Україна може прийняти свій закон у відповідь, що нічого не винна Росії за газ. Те, що пропонується росіянами, — це правовий нонсенс. Як тільки Держдума прийме цей закон, то в українських банків з’являться офіційні підсіви звертатися в міжнародні суди з позовами до Росії і вимогою компенсувати збитки та штрафи. Адже за міжнародним правом Крим — це українська територія», — розповідає «Дню» адвокат, старший партнер адвокатської компанії «Кравець і Партнери» Ростислав Кравець. НБУ мав би ініціювати перед міжнародними фінансовими організаціями застосування санкції або навіть припинення діяльності російських банків, які працюють в анексованому Криму на відібраних активах. Тож, продовжує Кравець, Росія нагнітає ситуацію і борги прощатися не будуть. Їх повертатимуть Україні або Росії (не зрозуміло на яких підставах). А загалом, підсумовує Ростислав Кравець, ситуація щодо Криму наразі взагалі плачевна. Адже в останні місяці, говорить він, про півострів фактично забули і складається враження, що керівництво країни віддало Крим РФ в обмін за якісь домовленості.

«Це один з елементів економічної війни проти України. Дуже погано, що тільки-но виникла ця ситуація, НБУ не сів за стіл переговорів з російським Центробанком і не домовився. До чого це призвело? Що «зависли» майже 10 мільярдів кредитів українських банків. Але паралельно ще й не виплачуються депозити», — розповідає президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охріменко. Якщо проблему не вирішать найближчим часом і приймуть цей законопроект, прогнозує він, то варто чекати ефекту доміно з боку України щодо російських банків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати