Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IТ-шники запропонували свої реформи в Україні

П’ять кращих ідей
27 лютого, 12:19
ПРЕДСТАВНИКИ ІТ-ІНДУСТРІЇ ВСТАНОВИЛИ НА МАЙДАНІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ВЛАСНИЙ НАМЕТ ПРАКТИЧНО З ПЕРШИХ ДНІВ ПРОТЕСТУ, А СЬОГОДНІ ВОНИ НАМАГАЮТЬСЯ СТАТИ АКТИВНИМИ УЧАСНИКАМИ ПРОЦЕСУ ТРАНСФОРМАЦІЇ КРАЇНИ, ХОЧА Й ВІДМЕЖОВУЮТЬСЯ ВІД ПОЛІТИКИ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

З 24 лютого в мережі Інтернет стартував онлайн- і оффлайн-хакатон під назвою «Прозорість— інструмент громадянина». «Місія Інтернет-хакатону — розробка, впровадження та популяризація ІТ-інструментів, котрі допоможуть Суспільству та Громадянам на перехідному етапі та під час розбудови нової країни. Принцип проведення — ініціативність та самоорганізація. В нас є приклад поведінки — Майдан. В цій групі немає обмежень на креатив та «головних» — пропонуйте та реалізовуйте все, що Ви вважаєте корисним для Суспільства», — йдеться на офіційному сайті ініціативи.

Головний координатор проекту — Валерій Явтушенко.

Спільнота також має свій координаційний центр в Facebook — співтовариство «Майдан-хакатон». Тут, як і на офіційній сторінці , можна прочитати детальну інструкцію про те, як приєднатися до ініціативи, а також запропонувати свою ідею і знайти однодумців. Майдан-хакатон має свої групи по координації, модерації, роботі та навчанні майбутніх користувачів ІТ інструментів, аналізу проектів, пошуку точок дотику для об’єднання та більш швидкої реалізації, а також група, яка займається критикою та внесенням пропозицій щодо представлених ідей.

Протягом двох днів існування хакатону «Прозорість — інструмент громадянина» активісти запропонували більше 120 ідей щодо автоматизації державних процесів і контролю роботи держчиновників. Серед них — відеозвіти депутатів про свою діяльність, електронний паспорт, ресурс по пошуку корупціонерів, IT- система недопущення корупції і багато інших.

«День» представляє увазі читача п’ятірку найцікавіших, на нашу думку, ідей хакатону. Звісно, список постійно оновлюється і з часом з’являться нові, не менш цікаві ідеї.

• 1)      ВІДКРИТИЙ БЮДЖЕТ. Його ідея полягає в тому, щоб створити сервіс за допомогою якого можна було б відстежувати розподіл бюджету з деталізацією до конкретної посади, кількості закуплених речей з посиланнями на тендери і місця закупівель. Адже наразі практично немає ніякої змоги спостерігати за детальним розподілом бюджетних потоків в державі. В відкритому доступі є тільки закон про бюджет на кожен конкретний рік, в якому вказані тільки суми направлені чи отримані з державних установ. Подібний проект уже частково реалізовували фахівці ІТ-намету.

• 2)      ЕЛЕКТРОННИЙ ПАСПОРТ. Він матиме вигляд чіпа, який можна інтегрувати в різні пристрої (годинник, телефон, перехідник USB). Гаджет працює тільки з відбитком пальця власника і взаємодіє із загальнодержавною базою людей. Завдяки цьому можна відразу роздруковувати документи з держструктур і діставати доступ до них он-лайн. Також може бути використаний для електронної системи голосування і для розширення базових можливостей. Наприклад, пожежники можуть подати сигнал SOS, медики зняти біометричні показники і статистику, а військові використовуватися як доповнення до 3d навігатора. Проте наразі проект існує тільки у формі ідеї.

• 3)      «ВІЗУАЛЬНА БІОГРАФІЯ ВЧИНКІВ ПОЛІТИКІВ». http://persony.info — ресурс, на якому збиратиметься «візуальна біографія вчинків політиків». «Для того, щоб з часом не забути вчинки та обіцянки політиків», — вважають автори ідеї.

Подібною до нього є ідея відеозвіту. Її автор пропонує, щоб після засідання Верховної Ради кожен депутат підходив до камери і звітував за що він проголосував і чому. Після цього, на думку авторів, перед черговим голосуванням можна буде легко перевірити історію кожного депутата і зробити усвідомлений вибір.

• 4)      ДЕПАРТАМЕНТ НАГЛЯДУ ЗА ВЛАДОЮ. Він розслідуватиме антикорупційні схеми. За кожним співробітником цього відділу має бути закріплений GPS навігатор і проводитиметься онлайн-трансляція усіх його активностей. Таким чином хто завгодно може зайти в інтернет і подивитися, чим займаються спостерігачі.

• 5)      ПОШУКОВА СИСТЕМА КОРУПЦІОНЕРІВ. Система яка аналізуватиме вартість майна держслужбовця і його сім’ї по співвідношенню до зареєстрованих надходжень. Підрахунок коефіцієнта робитиметься по 100-бальній системі.

«Просто були певні нагальні потреби Майдану, і люди почали реалізовувати їх», — ділиться досвідом один з перших засновників ІТ-намету і хакатону Олександр Інеррен. Свій перший хакатон ІТ-намет він запустив ще наприкінці минулого року. «Адже суть хакатону полягає в тому, що креативні ІТ-спеціалісти збираються з ідеями і втілюють їх по можливості в найкоротший строк до рівня, щоб вони працювали», — розповідає він. За його словами, наразі дуже важливо звертати увагу на актуальність ідеї. «Ми перестали займатися більш дрібними проектами, бо вони дуже швидко перестають бути актуальними. Наприклад, ми вже реалізували прозоре фінансування проекту, який будемо намагатися втілювати в державних установах. Наразі ми займаємося проектом  електронної демократії», — говорить Олександр Інеррен.  Проект електронної демократії буде представлений найближчим часом.

КОМЕНТАР

Єгор АНЧИШКІН, засновник Viewdle і Zakaz.ua:

— На мою думку, всі запропоновані проекти — хороші і актуальні. Звичайно, не усі з них будуть втілені. Проте є  варіант, що люди, які не змогли реалізувати свій проект, можуть допомогти іншим, об’єднуючись і таким чином, створюючи щось більш глобальне.

Особисто мені найближчими є ті проекти, які викривають у будь-який спосіб корупційні процеси. Важливо, щоб всі знали, хто бере і скільки. Проте тут також є багато своїх особливостей. Наприклад, якщо робити ресурс, на який анонімно буде сповіщатися, хто дав або взяв хабар, то все одно буде складно визначити, наскільки правдивою, для прикладу, є ця інформація, адже анонім не викриває своє ім’я. Проте це все можна продумати і реалізувати.

Тому серед усіх актуальних питань, якби у мене була можливість приділити час якомусь із них, я б обрав антикорупційний проект. Бо вважаю, що це та проблема яка була, і, незважаючи на всі теперішні зміни, є і зараз. Хоча і є такі, хто налякався трохи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати