Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли бізнес зміцнює демократію

ЄБРР готовий підтримати підприємницькі проекти українських воїнів
29 травня, 09:55

З початку року  20% малих підприємств закрили свою діяльність у Києві, розповідає голова громадської спілки «Асоціація власників малого і середнього бізнесу Києва» Руслан Соболь. Але немає сумніву, що і за нинішніх складних умов малий бізнес все-таки виживе. На допомогу йому поспішає Європейський банк реконструкції і розвитку, що має великий досвід у всебічній підтримці підприємництва в Україні. Учора ЄБРР відзначав п’ятиріччя з дня створення в нашій країні спеціальної групи Банку, що виконує такі завдання.

За п’ять років ЄБРР надав грантову підтримку 400 малим і середнім підприємствам України на суму 4,4 мільйона євро. «Але набагато важливіше, — говорить директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджупер, — це те, що ми робитимемо в майбутньому». «Цю свою програму ми можемо істотно розширити, — продовжує він, — за рахунок того, що у нас є підтримка Євросоюзу, Сполучених Штатів Америки, Швеції, а також завдяки центрально-європейській ініціативі, мультидонорському фонду. Усі вони допомагають нам розширювати нашу програму».

За нашою філософією, зазначає міжнародний банкір, малі і середні підприємства є основою для розвитку країни, вони фактично є своєрідним цементом, що скріплює демократію і демократичний розвиток країни. «З такою підтримкою, а її ми відчуваємо також від Президента України і уряду країни, — наголошує Аджупер, — ми зможемо розповсюдити наші зусилля і наші програми тепер на всі регіони країни. Ми прагнемо не лише давати бізнесу поради, консультувати його, але працюватимемо  також над таким питанням, як конкурентоспроможність. стимулюватимемо найрізноманітніші ініціативи, спрямовані на розвиток малого і середнього бізнесу». «Ми тримаємо наш гаманець відкритим для тих, у кого є потреба в підтримці», — завірив глава ЄБРР в Україні.

«Іменинниця» — глава групи підтримки малого і середнього бізнесу в Україні Шарлота Рюе повідомила, що торік було відкрито офіс ЄБРР у Львові, цього року почне працювати офіс в Харкові, а в найближчому майбутньому  — також на Півдні і на Сході України. За її словами, 71% клієнтів ЄБРР збільшили на 40% продажів, половина збільшила робочі місця. Цього року група планує навчити 45 консультантів для українського бізнесу, А всього буде 130 проектів різних форм підтримки бізнесу. Планується також здійснити дві нові ініціативи. Одну програму спрямовано на підтримку жінок в бізнесі, другу — для просування експорту (її підтримують США). За підтримки Євросоюзу працюватимемо також над проектом  зони вільної торгівлі.

«День» запитав у пані Рюе, чи не має наміру ЄБРР підтримати також бізнес українців, які прийдуть з війни. «У нас є програми, які допомагатимуть тим людям, які у своєму житті зустрічалися з різними труднощами і проблемами, — зазначила глава групи, — у нас є програми для безробітної молоді, можемо, звичайно, почати програму і для ветеранів». «Але дуже важливо, звернула увагу пані Рюе, — що це має бути бізнес, економічна складова там обов’язково має бути присутньою. Наші програми — не соціальні. Вони все-таки економічні. І ініціатива має йти від бізнесу, який в ці складні часи стає дуже вразливим».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати