Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми зламали велику корупційну схему на закупівлях ліків»

Народні депутати, громадськість та Міністерство охорони здоров’я проаналізували ефективність співпраці з міжнародними організаціями
05 лютого, 11:58
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Держава економитиме на закупівлях ліків за програмами туберкульоз та онкологія через міжнародні організації від 30% до 60%. Такі дані були представлені учора на прес-конференції спільно Міністерством охорони здоров’я, народними депутатами та громадськістю на основі попереднього аналізу результатів закупівель ліків.

Учасники прес-конференції відзначили, що тендери ще не закінчені і міжнародні організації наразі перебувають на фінальному етапі підписання договорів. Детальна інформація щодо кожного препарату, постачальника та ціни буде надано відразу після укладання договорів.

«Для МОЗ важливо, щоб всі закупівлі відбулися чесно і прозоро, що на 100% забезпечують міжнародні організації, і щоб ми змогли з допомогою цього інструменту не тільки зекономити, але й закупити більше необхідних ліків для українців. І вірю, ми це зробимо», — зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

«Ми зламали велику корупційну схему на закупівлях ліків в країні і зменшення ціни в рази по деяких препаратах є прямим доказом цього, — заявив на прес-конференції Єгор Соболєв, голова Комітету із запобігання та протидії корупції Верховної Ради України. — Я звернуся до  правоохоронних органів аби ті розслідували  причини різниці в ціні, адже це все гроші, вкрадені з державного бюджету, які щороку «пилялися» на тендерах та людських життях».

«Більшість схем, які діяли під час державних закупівель ліків були законними, — розповідає  Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». — Саме тому зламати їх можна було лише одним способом — забрати закупівлі в міністерства та віддати їх міжнародним неприбутковим організаціям. Наша організація тепер займатиметься моніторингом регіональних закупівель, порівнюючи ціни міжнародників та регіонів, щоб зрозуміти, скільки коштів розкрадається на регіональних торгах, маючи реальні ціни».

Нагадаємо, у 2015 році Міністерство охорони здоров’я передало закупівлі ліків трьом міжнародним організаціям: ЮНІСЕФ, ПРОООН та Crown Agents. Всього було передано закупівлі по 12 державних програмах на загальну суму більше 2,197 млрд грн, що склало близько 60% всіх коштів,  виділених на закупівлю. А 12 січня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про передачу у 2016 році всіх 100%  державних закупівель ліків міжнародним організаціям. Ця сума складе 4,149,019 млрд грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати