Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Донбасі хочуть створити вільну економічну зону

Експерт: Це може бути вигідно олігархам, які отримають офіційну підставу не платити податки Україні
20 листопада, 13:02

Україна розглядає варіант створення вільної економічної зони на Донбасі. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак. Коментуючи питання про окуповані бойовиками територіях на Сході та перспективи появи там такої зони він заявив: «Можливий і такий варіант... Тобто взяти за взірець те, що було... у Криму». Тож наразі КМУ переглядає свою політику щодо Луганської та Донецької областей. Нагадаємо, що урядом на підставі рішення РНБО прийняті спеціальні рішення щодо припинення фінансування цих територій. В той же час, за словами Шлапака, КМУ нараховує всі виплати, які повинні були б здійснити. «Ведемо відповідні розрахунки, як нам бути в податковій сфері щодо цього регіону. Адже, на жаль, податкові зловживання, які зажди були достатньо поширеними в Україні, сьогодні, як свідчать дані нашої фіскальної служби, все більше і більше отримують прописку в тих регіонах, які ми не контролюємо», — додав він. За його словами, перевірити те, що робиться на підконтрольній бойовиками території, неможливо. Саме тому, каже він, уряді шукає варіанти, як вибудувати економічні та фінансові стосунки з цією територією.

Як позначиться на економіці країни ця ініціатива? Про це «День» запитав голову «Комітету економістів України» Андрія НОВАКА:

— Все, що відбувається на окупованих територіях у Донбасі та Криму не контролюється Україною. За розвиток подій повністю несе відповідальність Росія та окупанти. Звичайно, — це наше право створювати чи ні там економічні зони, але реально діяти вони там не будуть, бо фактично не виконується українське законодавство. Тобто створення вільної економічної зони означатиме політичний жест, що Україна і далі вважає Донбас своєю територією. Але економічного зиску від цього не буде. Хоча, поки не зрозуміло як працюватиме система, залишається відкритим один суттєвий ризик. Створення вільної економічної зони може бути вигідно великому бізнесу, який там «прописаний». Йдеться про олігархів, які таким чином отримають офіційну підставу не платити податки Україні, при цьому користуватися митними пільгами

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати