Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Проти» головного податківця і «за» відшкодування ПДВ

У Чернігові підприємці вимагають змін і погрожують владі новим податковим Майданом
25 лютого, 12:20
ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЧЕРЕЗ СКАРГИ БІЗНЕСУ НА КОРУПЦІЮ РОЗПОРЯДИВСЯ РОЗПОЧАТИ СЛУЖБОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ПРОТИ КЕРІВНИЦТВА ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ І ВІДСТОРОНИТИ ІГОРЯ БІЛОУСА ВІД ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ. ГЛАВА ДФС НАЗВАВ ЦЕ РІШЕННЯ НЕСПОДІВАНИМ І ЗАПЕВНИВ, ЩО ГОТОВИЙ ВІДПОВІСТИ ЗА СВОЮ РОБОТУ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Після місяця протестів чернігівські підприємці не збираються відступати. Вже тричі вони виходили під стіни Державної фіскальної служби у Чернігівській області з вимогами відшкодування експортерам податку на додану вартість та люстрації обласного керівництва держустанови.

Безстрокова акція протесту роботодавців проти керівництва обласної фіскальної служби триває з 3 лютого. Під стінами установи розміщено намет, а також плакати з вимогами підприємців. Проте увесь цей час голос наповнювачів державної скарбниці вперто ігнорують як у самій Державній фіскальній службі, так і в уряді. Втім, невеличку перемогу підприємці все ж отримали.

Як повідомив голова Чернігівського обласного об’єднання організацій роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар, перший заступник обласного керівника податкової установи Петро Жабинець написав заяву про звільнення. Також, за словами Віктора Лазаря, є позитивні зрушення у питанні створення дорадчого органу при Головному управлінні Державної фіскальної служби в Чернігівській області.

«Днями відбулося перше засідання організаційного комітету зі створення Громадської ради при обласній державній фіскальній службі, — заявив голова об’єднання роботодавців Чернігівщини. — Я маю надію на те, що формування Громадської ради буде відбуватися на цілком інших засадах, а не так, як це було раніше». Віктор Лазар висловився категорично проти чинного керівника обласної фіскальної служби, звинувативши його у тиражуванні брехні.

Вимоги роботодавців підтримали голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв та виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Сергій Журман. Останні послали листи на адресу голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса з проханням звільнити Степана Дусяка, аби не дестабілізувати ситуацію в області. Незважаючи на це, а також на постійні простої 43 підприємств Чернігівщини, вище керівництво державного органу і досі ніяк не відреагувало. У свою чергу керівник фіскальної служби області взяв відпустку.

Як повідомив Голова ради підприємців при Чернігівській обласній державній адміністрації Сергій Берестовий, Степан Дусяк отримав матеріальну допомогу у зв’язку з відпусткою та виїхав за межі області. «Це пряме порушення закону і плювок у наш бік, бо він ще не відпрацював півроку на своїй посаді, як це прописано у трудовому кодексі», — обурюється Сергій Берестовий.

Він звинуватив Степана Дусяка у нагнітанні громадянського протистояння, а також закликав дослухатися до голосу підприємців вище державне керівництво. «Наші вимоги залишаються незмінними — відставка Дусяка, проведення люстраційної перевірки керівництва обласної фіскальної служби та повернення експортерам Чернігівщини податку на додану вартість»,  — сказав голова ради підприємців при Чернігівській ОДА.

Член Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, експортер, директор ніжинської фірми «Сяйво» Микола Шкурко заявив, що після Революції Гідності суттєвих системних змін не відбулося. «Владу і законодавство повинно формувати фахове середовище. Саме асоціації та об’єднання мають пропонувати людину на цю посаду — не із системи, а зі свого середовища, — вважає Микола Шкурко. — На жаль, наші підприємці, особливо фінансовий сектор, не об’єднані в свої фахові структури, їх ми не чуємо і не бачимо — вони, схиливши голови, і надалі виконують вказівки корупціонерів». 

Президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов висловився про налагодження нормальних відносин між платниками податків та державною фіскальною службою. Втім, на його думку, таких відносин підприємці не побудують з нинішнім очільником обласної служби.

«Ми хочемо бачити нашу продукцію на ринках України та світу, працювати прозоро, відкрито та чесно. З Дусяком цього не виходить. Він не тільки не побудував нормальних відносин між платниками податків і фіскальною службою, він втратив нашу довіру, — обурюється Костянтин Іванов. — Наша головна мета полягає в тому, щоб на Чернігівщині керівником обласної фіскальної служби призначили фахову і професійну людину. Тільки за нормального керівництва нам вдасться побудувати державно-приватне партнерство. У нас також є певна підтримка від народних депутатів із депутатської групи «Рідна Чернігівщина». Це питання принципу і будівництва державного приватного партнерства, нової прозорої, чесної України».

За словами президента Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, асоціації підприємців — це велика соціальна сила, представники реального сектору економік, які є основою економічного базису розбудови держави, і до них потрібно дослухатися.

Голова Ради підприємців Чернігівщини Сергій Берестовий зазначив, що неодноразово під час зустрічей з керівником обласного управління Фіскальної служби намагався встановити контакт та налагодити взаєморозуміння. «Скільки ми не доводили, що існують нагальні проблеми з різних питань: кадрові, застарілі договори, експортери, бідність аграрної області, у відповідь від пана Дусяка ми чули лише одне: «В країні погана ситуація, нічим допомогти не можна», — каже Сергій Берестовий. — Це стало останньою краплею виходу на податковий Майдан у Чернігові. Податківці хочуть, щоб всі платили податки, не розуміючи, що курку, яка несе золоті яйця, не можна постійно вбивати, її потрібно берегти».

Суттєвим фактором збурення експортерів стала заборгованість з відшкодування ПДВ. Так, за  минулий рік, станом на 1 січня, заборгованість по підприємствах з повернення ПДВ становила орієнтовно 30 мільйонів гривень. Це не могло не вплинути негативно на показники експорту. Згідно з офіційними даними, у четвертому кварталі падіння торгівлі з країнами Європейського Союзу суттєво збільшилося. Підприємці пов’язують таку ситуацію з різноманітними факторами, але чи не найголовнішим із них є невідшкодування державою податку на додану вартість. Наслідком такої політики є вимивання з підприємств реальних обігових коштів. Експортери Чернігівщини чекають на відшкодування ПДВ вже четвертий місяць.

Підприємці кажуть, що в них вже увірвався терпець. За словами Віктора Лазаря, вони заручилися підтримкою роботодавців чотирьох областей, які мають подібні проблеми. Якщо найближчим часом влада не почує підприємців, вони погрожують зупинкою своїх підприємств і перенесенням безстрокового страйку до столиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати