Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні РНБО вирішить, які санкції введуть щодо Росії

Експерт: «У владних верхах ще багато лобістів російських інтересів, і це загальмувало процес на рік»
02 вересня, 09:40
ФОТО РЕЙТЕР

Вчора Президент Петро Порошенко заявив, що в середу відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони, де розглядатимуть питання про введення санкцій щодо Російської Федерації. Нагадаємо, що в середині серпня Кабінет Міністрів схвалив санкції проти низки юридичних і фізичних осіб через тривалу агресією РФ проти України і вніс їх на розгляд РНБО (розпорядження №808-р від 12 серпня 2015 року «Про розширення пропозицій про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів»). Перелік цих фізичних та юридичних осіб — не оприлюднено.

Утім, це не все. Після кривавих подій під Радою 31 серпня Порошенко у телезверненні додав: «Якщо Москва не схаменеться, восени будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року — і секторальні економічні санкції».

Тож українська влада нарешті демонструє політичну волю взятися за питання економічних санкцій. Це сталося після тривалого періоду зволікань, тоді як міжнародна спільнота ввела санкції ще минулого року. Чи спрацюють ці заходи з запізненням майже на рік? Про це «День» запитав голову Комітету економістів України Андрія Новака:

— Введення санкцій зараз означає, що Україна запізнюється мінімум на рік у порівнянні з міжнародною спільнотою і мінімум — на три етапи. Зараз ідеться, скоріше за все, про персональні санкції, тоді як у світі провели вже чотири етапи санкцій, і останні були секторальними і стосувалися фінансового сектору. Тому треба наздоганяти міжнародні санкції й одразу переходити на четвертий рівень — на секторальні. Українська сторона готує персональні санкції проти певних російських чиновників, які публічно оголошували підтримку війни в Україні й, можливо, деякі точкові обмеження проти окремих підприємств. Логічно, що вони мали б стосуватися підприємств ВПК і суміжних галузей, які виготовляють військову продукцію. Втім, невід’ємною частиною цього набору мають бути енергетичні санкції, щоб завдати найболючішого удару по Росії. Чому дійшли до реальних кроків лише зараз? І досі в українській владі надто багато політиків, залежних від Кремля, чи від тих, хто є прихильником Росії як держави. Тобто у владних верхах ще багато лобістів російських інтересів, і це загальмувало процес на рік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати